Значај квалитетног образовања и целоживотног учења

Министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић учествовала је у панелу „Јачање демографске отпорности кроз квалитетно образовање и целоживотно учење“, који је организован на маргинама 56. седнице Комисије о становништву и развоју Уједињених нација, која се одржава у Њујорку.

На скупу, који су организовале сталне мисије Србије, Бугарске, Јапана, Молдавије и Филипина у Уједињеним нацијама и Популациони фонд Уједињених нација (УНФПА), министарка Кисић је истакла да је изузетно важно препознати значај демографских промена са којима се цео свет суочава протеклих година, али и позитивне исходе који се могу постићи квалитетним образовањем и целоживотним учењем.

„Овај скуп је прилика за све нас да поделимо искуства, али и да учимо једни од других. Република Србија је посвећена спровођењу Програма демографске отпорности кроз политике које су усмерене на остваривање потенцијала и могућности за развој целоживотних вештина сваког грађанина“, рекла је Кисић.

Влада Србије се, према речима Кисић, руководи свеобухватном тежњом да створи друштво за све генерације, применом вредности и принципа Агенде 2030.

„Само када се фокусирамо и на младе и на старије особе, кроз квалитетно образовање и целоживотно учење, можемо ојачати демографску отпорност у нашој земљи“, рекла је Кисић, која је захвалила УНФПА на значајној подршци коју пружа Србији у стварању окружења у којем свака особа, без обзира на старост, пол или етничко порекло, може да оствари пун потенцијал.

Србија је, како је истакла, у сарадњи са УНФПА спровела значајне активности које доприносе формулисању демографских политика, а у оквиру овог заједничког рада реализовани су, поред осталог, анализа Националних трансферних рачуна, програм превазилажења дигиталног јаза и промоција дигиталне писмености код старијих особа, промовисани здрави стилови живота и безбедност здравственог понашања младих.

„Свесни смо да је за све мере и активности у области демографије и популационе политике потребно неколико деценија рада пре него што будемо имали жељене резултате. Драго нам је што можемо да наставимо заједнички рад са УНФПА у овом домену“, рекла је Кисић.

Подели: