Женско предузетништво – пројекти и иницијативе за оснаживање жена

У претходном периоду покренуто је много иницијатива и пројеката у циљу стварања бољих могућности за жене, да остваре боље приходе за себе, своја домаћинства и породице, а тиме достигну економску самосталност, достојанствен живот и адекватно вредновање свог рада, изјавила је министарка за бригу о породици и демографију и заменица председнице Координационог тела за родну равноправност Владе Србије проф. др Дарија Кисић.

У току прошле године, кроз пројекат „Кључни кораци ка родној равноправности“, 10 локалних самоуправа добило је бесповратна финансијска средства за побољшање положаја жена на тржишту рада, женско предузетништво и економско оснаживање жена на селу, што је допринело да током 2021. и 2022. године више од 2.500 жена широм Србије унапреди знања и вештине и добије директну подршку за развој свог пословања, навела је Кисић.

Координационо тело за родну ранвоправност је у том циљу наставило са истом праксом и у овој години, па је још 10 локалних самоуправа подржано у укупном износу од 4,8 милиона динара, а пет женских удружења са 17,5 милиона динара, рекла је Кисић на конференцији „Женско предузетништво – пресек стања и могућности за оснаживање“.

„Треба још доста тога да урадимо, јер само самостална и јака жена може своју породицу да чини снажнијом и срећнијом“, истакла је проф. др Кисић и додала да и поред тога што претходних година више жена него мушкараца завршава факултете и даље постоји платни јаз између жена и мушкараца и већа незапосленост жена у односу на мушкарце.

Према речима Кисић, посебно је незавидна улога жена у репродуктивном периоду на тржишту рада. Зато Министарство за бригу о породици и демографију позива све партнере да подрже пројекат под радним називом „Незапослена трудница, запослена мајка“, да охрабримо послодавце да женама које су се оствариле као мајке дају шансу да покажу колико знају и могу, рекла је Кисић.

Министарка Кисић је додала да је Министарство за бригу о породици и демографију, у циљу подршке женама предузетницама, израдило измене и допуне Закона о финансијској подршци породици са децом, чије се усвајање ускоро очекује.

Подели: