Заштита деце и њихова безбедност приоритет

Заштита деце и њихова безбедност, како у реалном свету, тако и на интернету, једна од најважнијих тема за Владу Републике Србије, поручила је министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић на конференцији „Како да свако дете буде безбедно – ту живим, ту сам сигуран/на!“, организованој у сусрет Међународном дану детета.
„Ваша безбедност је наша брига и обавеза, да вас заштитимо од свих видова насиља, али и да вас као родитељи, учитељи и наставници, као пријатељи, научимо како да сваки облик насиљa препознате и како да га избегнете“, рекла је Кисић на конференцији, на којој су учествовали средњошколци из целе Србије и представници ученичких парламената.

Министарка Кисић је навела и да свако дете треба да буде заштићено, да безбедно одраста, да има срећно и испуњено детињство и да је зато сваки корак ка унапређењу дечијих права и њихове заштите још један корак ка изградњи још бољег и напреднијег друштва.

Проф. др Кисић је казала да младост са собом носи велику енергију, снагу, али и тврдоглавост и неискуство, због којих млади не тако ретко буду изложени различитим опасностима по њихову безбедност.

Зато је, како је додала, разговор са младима, попут данашњег у згради Народне скупштине Србије, од великог значаја, како би се утврдило шта још може да се предузме да деца буду још више безбедна, а њихови родитељи безбрижнији током њиховог одрастања.

Министарка Кисић је рекла да је држава, конкретним актима и мерама, попут доношења Стратегије за превенцију и заштиту деце од насиља 2020-2023. године и Општег протокола за заштиту деце од насиља и покретања платфроме “Чувам те”, доста учинила на том пољу, али да су сви у држави свесни да борба против насиља, злостављања и свих видова експлоатације деце мора бити непрестана.

„Зато ћемо и у будућности све капацитете и рад свих релевантних институција усмерити ка овом, заједничком циљу. Драга децо, ви сте нам у овом послу најзначајнији партнер. Ваше учешће и ваш глас је од изузетне важности, а ми смо ту да чујемо ваша мишљења и предлоге“, поручила је Кисић, честитајући деци Међународни дан детета, који се обележава 20. новембра.

Подели: