Заштита деце и њихова безбедност апсолутни приоритет

Поводом 4. јуна, Међународног дана деце жртава насиља, Министарство за бригу о породици и демографију истиче да су заштита деце и њихова безбедност апсолутни приоритет.
Министарство је у том циљу, поред осталог, припремило текст измена и допуна Породичног закона, о којима ће ускоро почети јавна расправа, а које предвиђају још јачу и ефикаснију заштиту деце од насиља.

Једна од предложених измена се односи на увођење забране физичког кажњавања деце у чувању и васпитању. Према Стратегији за превенцију и заштиту деце од насиља за период од 2020. до 2023. године и Општем протоколу за заштиту од насиља из 2022. године, телесно кажњавање детета као васпитно средство представља један од облика физичког насиља над дететом.

Предложено је и укидање могућности да суд даје дозволу за склапање дечијих бракова, који су, према Стратегији за превенцију и заштиту деце од насиља и Општем протоколу за заштиту деце од насиља, облици насиља над децом. Новим изменама се предлаже и увођење нових облика насиља у породици, који укључују децу.
Влада Србије је у претходном периоду посвећено радила на даљем развоју платформе „Чувам те“, што је још један показатељ да држава чини све да сузбије и превенира насиље, да има нулту толеранцију на све облике насиља и да деци и младима жели да буде снажна подршка и ослонац, како да насиље препознају, како да реагују и имају поверење у институције.

Једини начин како можемо да постигнемо овај циљ је мултисекторски приступ, који укључује све надлежне државне органе и њихову још ефикаснију реакцију на појаве насиља.
Министарство за бригу о породици и демографију даће и у наредном периоду снажну подршку развоју ове платформе, чији је циљ заштита од злостављања, занемаривања, насиља и експлоатације деце.

Влада Србије је након трагедија у школи „Владислав Рибникар“ и у Младеновцу основала и Савет за спречавање вршњачког насиља, који ће у наредном периоду рад усмерити ка још ефикаснијој превенцији, едукацији и спречавању вршњачког насиља.

Подели: