Законске измене за подршку женама предузетницама

Одбор Скупштине Србије за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва усвојио је у начелу измене и допуне Закона о финансијској подршци породицама са децом, које, према речима министарке за бригу о породици и демографију проф. др Дарије Кисић, изједначавају статус мајки предузетница са мајкама које су у радном односу.

„Надамо се да ће измене и допуне Закона о финансијској подршци породици са децом подстаћи жене предузетнице да се остваре као мајке и да имају више деце“, навела је Кисић, представљајући предложене измене члановима Одбора за за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва.

Како је истакла, ради се о законским изменама којима се уводе додатна права у односу на претходна законска решења женама које самостално обављају делатност или су носиоци пољопривредног газдинства.

Предложено је, поред осталог, да жене предузетнице имају право, као и мајке које су у радном односу, на породиљско одсуство у трајању од две године када роде треће и свако наредно дете, као и да њихови супружници након три месеца од рођењадетета имају право на коришћење породиљског одсуства.

Подели: