Заједничке активности Министарства и УНФПА у наредном периоду

Министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић разговарала је у Њујорку са извршном директорком Популационог фонда Уједињених нација (УНФПА) Натали Канем о досадашњој сарадњи и о активностима које ће Република Србија и овај фонд заједнички спроводити у наредном периоду.

Министарка Кисић је истакла да је Прва национална конференција о породици, коју је почетком априла организовало Министарство за бригу о породици и демографију, потврдила као кључне приоритете даље сарадње Министарства и УНФПА рад на стратегијама и политикама у чијој изради је допринос овог фонда од значаја.

Министарство за бригу о породици и демографију је, према речима Кисић, започело рад на изради три стратешка документа – стратегијама о старењу, о очувању и унапређењу сексуалног и репродуктивног здравља и о подстицању рађања. Министарка Кисић је указала да је у току спровођење националног истраживања о ставовима и размишљањима младих о браку и породици, које ће показати правац размишљања младих, али и бити основа даљих политика подршке младима и планирању породица.

Проф. др Кисић је истакла спремност Републике Србије да са УНФПА буде домаћин обележавања 30 година од одржавања прва Међународне конференције о становништву и породици, која је одржана у Каиру 1994. године. „Изузетно је важно да разговарамо, да размењујемо знања и добре праксе, да учимо једни од других, јер су питања популације, младих, али и питања старења, универзална питања која не познају границе“, рекла је Кисић.

Директорка Канем истакла је задовољство што Србија има министарство које је задужено за питања породице и демографије и да је Србија усмерена ка питањима ка којима је усмерен цео свет.

Србија је одличан пример како се политикама и различитим популационим мерама даје подршка младима и породицама, а од Србије се може много научити и применити у другим земљама, навела је Канем.

Извршна директорка УНФПА похвалила је спровођење истраживања и истакла да је Србија на добром путу што се тиче подршке младима, а оно што сви заједно морамо у будућности радити јесте како да помогнемо младима у процесу образовања, а касније и формирања породица.

„УНФПА је увек спремна да подржи стварање нових начина, праваца и метода који су усмерени ка подршци младима и њиховој будућности“, рекла је Канем.

 

 

Подели: