За демографски опоравак не постоји формула, пронаталитетне мере реално планиране

Министар за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије, Ратко Дмитровић, изјавио је данас да ће нове мере пронаталитетне политике, кад је реч о издвајањима за родитељски додатак бити унете у Закон о финансијској подршци породици после 1. јануара наредне године, а да ће остатак пакета мера бити финализован до краја јануара 2022. године.

 

Гостујући у „Јутру“ на Првој ТВ, министар је рекао да је постојала добра намера државе да издвајање за прво дете буде у противвредности 5.000 евра, како је првобитно најавио председник Србије Александар Вучић, али да се држава определила за 300.000 динара, односно оне износе које буџет Републике може поднети.

 

Он је подсетио да је буџет додатно оптерећен негативним ефектима светске енергетске кризе и неизвесношћу око ширења пандемије.

 

-Настојали смо да будемо одговорни, да пакет демографских мера буде реалан, дугорочан и финансијски одржив – рекао је министар .

 

Он је додао да ће финансијско издвајање бити повећано и за друго, треће и четврто дете, али да износи још нису прецизирани.

 

Министар је истакао да не постоји формула за демографски опоравак неке државе, јер је то како је рекао „сложен мозаик с много делова“, додајући  да демографски пад није последица „лошег живота у Србији“, што се често може чути у јавности.

 

-„Формулу“ демографског опоравка немају ни богате земље Европе у којима се добро живи, као у Финској на пример, у којој према неким истраживањима живе најсрећнији људи на свету – рекао је Дмитровић и додао да је стопа родности у Финској 1,6, а  у Србији 1,5.

 

Кад је реч о издвајањима за први стан младим брачним паровима који желе децу, за које ће држава издвајати до 20.000 евра, министар је  нагласио да је та мера, према многим мишљењима, важнија од прве.

 

-Све мере усмерене су на оне парове који желе децу, јер нам егзактни подаци говоре да се новцем не могу стимулисати људи који не желе децу, што је наравно, легитиман став, али потврђује тезу да је питање демографије пре свега питање свести, а не новца – рекао је министар наводећи чињеницу да најбогатије породице имају једно или двоје деце, а могле би, што се материјалног стања тиче „ да имају петоро“.

 

-Нове мере, усмерене су на то да се младе жене одлуче да раније рађају, па ће тако бити олакшавано студирање паровима са децом – рекао је Дмитровић.

 

За студенте који се венчају и добију децу током студирања, уколико то студирање не траје дуже од 26. године или 28. за студије медицине, неће постојати испитни рокови нити обнављање године, чиме се, како је појаснио министар, делимично решава и проблем приликом запошљавања младих жена.

-Младе жене се често суочавају с питањима послодавца да ли имају намеру да рађају и уколико одговоре позитивно, не добијају посао, што је  нажалсот, последица либералног капитализма који у раднику види искључиво профит  – закључио је Дмитровић.

 

Dmitrović gost “Jutra” , Prve TV : Demografske mere realno planirane 25.11.2021. – YouTube

 

Подели: