Вукота Влаховић: Постоји основ да деца из Блаца буду измештена у другу породицу

Виши саветник у Министарству за бригу о породици и демографију Вукота Влаховић, изјавио је данас да је поступање социјалних радница из Блаца приликом покушаја измештања деце породице Дачевић, из једне у другу сродничку породицу, било незаконито, али да постоји основ да деца буду измештена из породице у којој се сада налазе.

 

Влаховић је гостујући у јутарњем Дневнику Радио телевизије Србије (РТС),  изјавио да је после неуспелог покушаја премештања деце Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, предложило суспензију радница и смену директорке Центра за социјални рад у Блацу. Међутим, о смештају и бризи над децом, одлучиваће и даље надлежни Центар за социјални рад у Блацу, с тим што то неће бити исти људи који су учествовали у претходном неуспешном поступку.

 

-Закон о општем управном поступку не дозвољава делегацију надлежности, односно, да надлежност у заштити деце без родитељског старања преузме неки други центар за социјални рад- објаснио је Влаховић.

 

Он је изјавио и да рад Центра за социјални рад надзиру Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарство за бригу у породици и демографију.

 

-Када је у питању породично-правна заштита, надлежност је Министарства за бригу о породици и демографију, надзор над стручним радом,  управно-правним акатима и пружање других облика подршке породици и деци- истакао је Влаховић. -Министарство за бригу о породици и демографију је у овај поступак укључено од почетка марта и закључило је да је Центар за социјални рад поступао у складу са законом и стандардима стручног рада, када је у питању оцена да је неопходно изместити децу из актуелне породице.

 

На питање новинара о емотивним реакцијама на снимак из Блаца који се појавио на друштвеним мрежама и у медијима, Влаховић је одговорио да је свако реаговао на свој начин. Већина људи, како је рекао, не одобрава начин на који је реализовано извршење. То, додао је, није било поступање у складу са законом и стандардима стручног рада, и наравно, изазива негативне емоције.

 

-Закон ми забрањује да износим личне податке, али могу да кажем да је Центар за социјални рад водио рачуна да се деца из породице у којој се налазе и где су им угрожена права и незадовољене потребе, изместе у друго, сигурно породично окружење, и то блиског члана породице, њихове бабе по мајци-рекао је Влаховић.

 

Такође, како је нагласио, Министарство ту нема никакве дилеме, али он не може да говори о конкретним разлозима.

-Не могу да вам кажем конкретне разлоге, јер су то подаци личне природе. Нисмо задовољни начином на који је реализовано извршење, а разлог за то су осим недозвољеног понашања социјалних радника и неки фактори објективне природе, првенствено неовлашћено снимање деце и самог поступка извршења-истакао је Влаховић.

 

Центар за социјални рад, према његовим речима, дужан је да у сваком поступку обезбеди и партиципацију детета. Мера старатељске заштите Центра код измештања деце из породице, траје привремено. Центар је дужан да поднесе тужбу за лишавање родитељског права, а суд је дужан да у хитном поступку донесе коначну одлуку.

 

-У одређеним ситуацијама које су неодложне, када су угрожени живот, здравље и развој деце, Центар за социјални рад може да предузима мере и да измешта децу из породице, али коначну одлуку када је у питању одузимање деце,  доноси искључиво суд-објаснио је Влаховић. -Дете које је старије од 10 година може изразити мишљење о одлукама које Центар доноси, а Центар је дужан да му пружи све информације и омогући му да се у поступку изјасни- истакао је Влаховић.

 

Србија, додао је, има добру законску регулативу, која ће бити унапређена, али постоји доста проблема у практичном раду центара за социјални рад, као што су недовољан број запослених, одређена старосна структура запослених и друге околности које утичу на то да стручњаци некада поступе како не треба.

Извор: РТС

 

Подели: