Већи број беба резултат популационих мера

Министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић учествовала је у оквиру 5. Демографског самита у Будимпешти на панел дискусији министара о демографским кретањима и изазовима, где је истакла да су позитивни трендови у броју новорођених беба у нашој земљи резултат популационих мера које држава примењује.

Проф. др Кисић је на панелу, на коме су учествовали ресорни министри и државни секретари из Мађарске, Турске, Катара, Марока, Бахреина, као и представници Словеније и Казахстана, рекла да је побољшање демографске слике међу главним приоритетима Републике Србије.

Како је нагласила, Србија у том циљу реализује бројне мере, од којих су неке биле инспирисане онима које примењује Република Мађарска. „То је довело до повећања стопе фертилитета на 1,63. Стопа фертилитета пре 10 година била је 1,4“, подсетила је Кисић.

Као најзначајније пронаталитетне мере министарка Кисић назначила је финансијску подршку породицама са децом, која је у последњих десет година повећана и за десет пута, као и субвенције мајкама за куповину прве некретнине, које се на иницијативу председника Републике Србије Александра Вучића додељују од 2020. године.

Поред ових мера, проф. др Кисић је истакла и подршку државе када је у питању вантелесна оплодња, која је сада могућа и донираним репродуктивним материјалом. 

Министарка Кисић се у Будимпешти на маргинама Демографског самита састала са министром за културу и иновације Републике Мађарске Јаношем Чаком, у чијој је надлежности и област демографије, и са министарком Републике Турске за породицу и социјална питања Махинур Оздемир Гокташ.

Проф. др Кисић је са министром Чаком разговарала о даљој сарадњи Србије и Мађарске у области демографије и популационе политике, а на састанку је истакла да је важно да две земље, које имају сличне демографске трендове, размењују ефекте реализованих мера популационе политике.

Министарка Кисић је са министарком Републике Турске за породицу и социјална питања разговарала о демографским тенденцијама у тој земљи, наводећи да је размена искустава са земљама које имају позитивнију демографску слику од великог значаја за Републику Србију.

Подели: