Унапређење сарадње са УНФПА

Министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић разговарала је у Њујорку са регионалном директорком Популационог фонда Уједињених нација (УНФПА) за Источну Европу и Централну Азију Флоренс Бауер о унапрађењу сарадње у области јачања демографске отпорности.

Министарка Кисић је истакла да Министарство и УНФПА у Србији имају успешну сарадњу и да постоји простор за њено унапређење, нарочито у погледу израде нових стратегија о старењу, о подстицању рађања и о очувању и унапређењу сексуалног и репродуктивног здравља.

Проф. др Кисић је нагласила да је Министарство започело рад на изради ова три стратешка документа и да ће подршка УНФПА у том процесу бити од великог значаја.
„Израда Националне стратегије о старењу представља један од стратешких циљева Министарства за бригу о породици и демографију, како би се створили услови за још квалитетнији живот и унапређење положаја старијих особа у Србији“, рекла је Кисић.

Регионална директорка УНФПА за Источну Европу и Централну Азију похвалила је досадашњу сарадњу Министарства за бригу о породици и демографију и додала да се радује сарадњи и у наредном периоду.

Бауер је истакла да јој је драго што је Министарство започело рад на изради Националне стратегије о старењу, наводећи да ће резултати и подаци добијени у процесу њене израде допринети припреми следећег извештаја Републике Србије о спровођењу Агенде за одрживи развој 2030.

Министарка Кисић је захвалила УНФПА на учешћу на Првој националној конференцији о породици, коју је почетком априла организовало Министарство за бригу о породици и демографију, а са циљем да се анализирају постојећи демографски трендови и обједине заједнички потенцијали који би довели до предлагања нових корака на локалном и националном нивоу.

Подели: