Унапређење хранитељства у интересу деце и биолошке породице

Државна секретарка у Министарству за бигу о породици и демографију Милка Миловановић Минић, изјавила је да ће Министарство пружити подршку унапређењу хранитељства кроз измене и допуне Породичног закона, као и измене Правилника о хранитељству које је Министартсво иницирало.

 

Државана секретарка је у уторак 2. Новембра, на тему хранитељства одржала састанак са са в. д. директорком Центра за породични смештај у Београду Мирјаном Новаков и представницама Удружења хранитеља Београда, Војком Лујић и Наташом Новаковић.

 

-Хранитељство као подршка деци без родитељског старања, треба да се развија кроз интерсекторску сарадњу и повезивање различитих актера на локалном нивоу, као и систему образовања, здравства и социјалне заштите и под будним оком стручњака – рекла је Милка Миловановић Минић.

 

Учесници састанка разматрили су могућности унапређења хранитељства као најзначајнијег ослонца у процесу превенције институционализације деце, чему Република Србија годинама тежи.

 

Такође, констатовано је да дуже време постоји негативна кампања о хранитељству и да је неопходан заједнички, координисан наступ, како би се јавност упознала са институтом хранитељства, као највеће подршке родитељима, родитељству и биолошкој породици.

 

Мирјана Новаков је говорила о тешкоћама у процесу хранитељства с којима се сусреће Центар, али и хранитељи који посвећено и одговорно обављају ту улогу. Она је додала да је уз подршку УНИЦЕФ-а и Министарства за бригу о породици и демографију почела обука за будуће хранитеље, са акцентом на обуку за специјализовано хранитељство.

 

Рад на Правилнику о хранитељству, како је рекла Милка Миловановић Минић, започеће ускоро и у складу са динамиком рада на Породичном закону. Радну групу, као је истакла, чиниће представници релевантних министарстава и професионалци у овој области, како би институт хранитељства функционисао у најбољем интересу деце.

 

Институт хранитељства треба унапређивати, како би се деца васпитавала, образовала и оспособила за самосталан живот у складу са својим потребама и потенцијалима, закључено је на састанку.

Подели: