Светски дан детета: Будућност деце и њихови снови најважнија питања

„Будућност деце и њихови снови јесу и биће најважнија питања за наше друштво и нашу државу, јер дечији осмеси, срећа и задовољство немају никакву цену“, истакла је министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић на панел дискусији „Сви су снови једнако важни“, која је поводом Светског дана детета одржана у Дечијем културном центру.

„Сваки дан треба да буде дан детета, јер су деца највредније благо које имамо. О њима треба да бринемо, да их чувамо, али и да учимо од њих, јер нам она на сваком кораку показују колико је битно да се смејемо, волимо и поштујемо, да не познајемо разлике“, рекла је Кисић на панелу, чија је тема била инклузија деце.
Министарка Кисић подсетила је да се у Конвенцији о правима детета УН наводи да сва деца имају једнака пава без обзира где живе, којим језиком причају, које су вере или нације, чиме им се баве родитељи.

„Сва су деца подједнако важна и јасно је да иста права и могућности морају имати и деца са различитим поремећајима здравља. Инклузија подразумева једноставну ствар – да сву децу прихватимо раширених руку, баш као што и она прихватају свет који их окружује. Њима је најважније да се друже, радују, смеју, а на нама је да им то омогућимо“, навела је Кисић.
Проф. др Кисић је нагласила да су породица и деца у самој сржи активности Министарства за бригу о породици и демографију, које је парнер свој деци и родитељима у остварењу заједничког циља, а то је лепша и боља будућност сваког детета.

„Важно је и да на данашњи дан – Светски дан детета, пошаљемо поруку и да не заборавимо да све што радимо, радимо због деце, за њихово безбрижно и срећно детињство, квалитетно одрастање и њихову будућност“, поручила је Кисић.

Подели: