Свесрпски сабор није завршен – тек је почео

Министар за бригу о породици и демографију, Милица Ђурђевић Стаменковски, поручила је данас из Буковца, где је отворила 24. “Завичајни збор – Косидба”, чији је циљ очување крајишке традиције и културе, да Свесрпски сабор није завршен, да је тек почео и да су овакви зборови логичан наставак онога што је одлучено на заједничкој седници извршних власти Србије и Републике Српске.

„Одлучено је да се окупљамо, да се држимо заједно, да једни друге помажемо и да градимо мостове на Дрини, које нећемо дати никоме да руши и поруши“, нагласила је Ђурђевић Стаменковски.

Посебно је нагласила да су оваква места праве адресе са којих упућујемо одговор онима који у Сарајеву ових дана тврде да ће Републику Српску укинути и да ће је поделити у два босанска кантона.

„Они више не крију да желе да пониште крштено име Републике Српске. Годинама су њено име избегавали да изговоре, сада отворено кажу да желе Републику Српску да пониште и да она више нема никакву функцију. Ми и овим саборовањем из Србије шаљемо поруку да ћемо пружити подршку нашем народу са друге стране Дрине и да ћемо сачувати слово Дејтона. Републику Српску нико не може да укине и обесмисли, она је наш понос и тековина вишевековне борбе“, подвукла је Ђурђевић Стаменковски.

Министарство за бригу о породици и демографију, нагласила је она, позвано је да подржава вредности које чувају нашу велику породичну заједницу, јер су Срби, ма где да се налазе, једна велика породица.

“Када се Срби окупљају, саборују, договарају, сложно чувају своју традицију и културу, сећање на завичај, тада су непобедиви”, истакла је Ђурђевић Стаменковски и додала да је ресор који води, одмах након Свесрпског сабора, „следио упутства из усвојене Декларације и кренуо у њихово спровођење”.

Она је посебно подвукла да је на седници Владе позвала да се у складу са законском регулативом спречи одржавање такозваног фестивала „Мирдита“.

„Позвала сам своје колеге из Владе Републике Србије да дају инструкције надлежним институцијама да то учине, јер ми као Срби не смемо да дозволимо такво понижење у сред Београда на Видовдан и да нам у нашој престоници промовишу такозвано независно Косово*“, закључила је Ђурђевић Стаменковски.

Подели: