Стратегија активног и здравог старења – унапређење квалитета живота старијих

Циљ Стратегије активног и здравог старења у Републици Србији јесте унапређење квалитета живота наших старијих суграђана, истакла је министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић на представљању овог документа у општини Стари град.

„Постоји велики број наших старијих суграђана који и даље могу да дају допринос развоју нашег друштва и државе. То је концепт и идеја Стратегије о активном и здравом старењу, шта све можемо да учинимо да вас активно укључимо, уколико желите, у различите сегменте друштва, све са циљем побољшања вашег живота”, поручила је Кисић у разговору са старијима општине Стари град.

Министарка Кисић је навела да је почео рад на изради пратећег Акционог плана и да би волела да од старијих чује конкретне предлоге о томе како они виде и желе да проведу дане у пензији.

О значају Стратегије активног и здравог старења говорили су и председник Скупштине општине Стари град Душан Петрић, координаторка УН у Србији Франсоаз Жакоб, као и директор Популационог фонда Уједињених нација (УНФПА) за Србију Џон Кенеди Мосоти.

„Задовољство ми је да видим да Стратегија ставља снажан нагласак на родну равноправност, међугенерацијску сарадњу, целоживотно учење и дигиталну писменост. Овај документ је кључан за наставак заједничких напора на изградњи друштва које негује демографску отпорност и које вреднује људе свих доба у Србији”, рекао је директор УНФПА за Србију и додао да му је драго што је тај фонд подржао израду овог документа и да се радује што ће убрзо са националним партнерима започети даље активности.

Подели: