Србија и Српска имају заједничку прошлост и право да стварају заједничку будућност

Mинистар за бригу о породици и демографију, Милица Ђурђевић Стаменковски, састала се данас у Бањалуци, током своје дводневне посете Републици Српској, са председником Милорадом Додиком. 

Министар Ђурђевић Стаменковски захвалила је председнику Републике Српске на срдачној добродошлици,  истакавши да “Републику Српску нико не може да подели, потлачи и потчини, јер она није ничија слушкиња“.

„Српска је тековина борбе нашег народа да на овим просторима буде свој на своме. Та борба није трајала пет година, већ пет векова. Зато је важно да сви разумемо да Српска данас, када се налази под великим ударима и када је њено руководство изложено пристисцима, има безрезервну и подршку Србије која је изражена Декларацијом и констатована и усвојена на Свесрпском сабору“, нагласила је министар за бригу о породици и демографију Републике Србије.

Ђурђевић Стаменковски је најоштрије осудила изјаву министра одбране у Савету министара БиХ, Зукана Хелеза, за коју је рекла да је „антицивилизацијска и антидемократска и да најбоље показује да је Свесрпски сабор узнемирио све оне који желе сукобе и поделе у Српској, БиХ и на Балкану.“

„Недопустиво је да у 21. веку неко непримерено и бахато Србима у Републици Српској прети прогоном по узору на велику трагедију коју су преживели крајишки Срби“, рекла је Ђурђевић Стаменковски у Бањалуци након састанка са председником Српске Милорадом Додиком.

Поручивши да ће Србија остати доследна у поштовању Дејтонског мировног уговора и у пружању свих гаранција у опстанку Републике Српске као ентитета, она је додала да су „Србија и Српска имале заједничку прошлост, али ми данас имамо право да стварамо заједничку будућност“.

 „Наша визија о заједничкој будућности није на уштрб туђих права, она је само очување наших права на самосталност наших институција, наших одлука, на наше право да сарађујемо и да се помажемо“, јасно је поручила.

Ђурђевић Стаменковски је и подсетила јавност у Републици Српској да је у оквиру Свесрпског сабора потписан први Меморандум  о сарадњи два ресорна министарства из Србије и Српске, која су посвећена породици.

„Данас сам на састанку у Влади Републике Српске обавестила колегиницу Чабрић да је Министарство за бригу о породици и демографију донело одлуку да у овом првом кораку издвоји износ од десет милиона динара за финансирање три локалне самоуправе из Републике Српске, који ће бити намењени промоцији породичних вредности  и уопште оснаживању породице у целини“, закључила је она.

У делегацији Министарства за бригу о породици и демографију, која је данас започела своју дводневну посету Републици Српској, поред министра Ђурђевић Стаменковски још су и државни секретар Никола Вукелић и посебни саветник, Драгана Миљанић.

Подели: