Солидарност међу генерацијама јача улогу породице

Државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију Милка Миловановић Минић, учествовала је данас на друштвеном дијалогу о „Међугенерацијској солидарности“, који је у Палати Србија у Београду организовало Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Она је истакла да ће ова тема из године у годину бити све присутнија у друштвеним дијалозима, имајући у виду демографску слику Србије, али и читаве Европе, као и истраживања која показују да ће се популација старијих грађана увећавати.

-Продубљује се међугенерацијски јаз, старији грађани се често посматрају као старомодни и неспособни да се прилагоде променама, као болесни, зависни и скупи за друштво –  истакла је Миловановић Минић, додајући да је дискриминација старијих присута не само у њиховом даљем окружењу него и у односима са другим старијим особама, али и у породици.

Баш из тог разлога, према њеним речима, важна је изградња друштва за све генерације, сарадња свих инситуција на превенцији дискриминације, као и приближавање здравствене и социјалне заштите старијима који живе у руралним деловима Србије.

Државна секретарка је навела да је Министарство за бригу о породици и демографију обишло до сада 110 локалних самоуправа и да је брига о старима једна од тема у директном контакту са челницима градова и општина.

-Бележимо примере добре праксе и афирмишемо их у другим срединама-  нагласила је Миловановић Минић.

Велики број  општина, према њеним речима, препознаје значај подршке најстаријим суграђанима и усмерава средства из локалног буџета у програме активног старења.

-Ради се на повећању доступности здравствене и социјалне заштите за старе, млади се подстичу на волонтирање, имамо примере изградње паркова међугенерацијске солидарности, као и примере помоћи при савладавању технолошких баријера код старијих, да би се подстакло њихово учешће у јавном животу уз подршку младих – рекла је државна секретарка.

Као леп пример активности Министарства у области међугенерацијске солидарности, она је навела покровитељство манифестацији “Дечија недеља” у склопу које је једна од тема била и „Мостови међу генерацијама“. Циљ ове теме био је да се код деце развија култура поштовања животног искуства старих суграђана и суграђанки.

Државна секретарка је подсетила на податак да је просечна старост становника у Републици Србији 43 године и да је удео старијих од 65 година 2020. године износио 21,1 одсто,док је  млађих од 15 година, 14,3 одсто.

-То значи да је сваки пети становник Србије старији је од 65 година, а тек сваки седми млађи од 14 – нагласила је државна секретарка, указујући и на податак да се учешће жена у фертилном добу, дакле жена од 18 до 49 година у периоду од 2002. године до 2020. смањило за 2,4 одсто.

-Друштвени дијалог, јединствена је прилика да се кроз интерсекторску сарадњу разговара о оваом проблему. Повећање степена демографске отпорности на убрзане демографске промене, изазов је са којим се већ дуже суочавамо и који захтева брзе и стратешки оријентисане одговоре – истакла је Миловановић Минић.

На тему неопходности међугенерацијске солидарности на Конференцији су  између осталих говорили министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић, министарка за рад запошљавање борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић и Повреница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић. О примерима добре праксе говорила је помоћница директора Установа Геронтолошки центар Београд Милица Ђорђевић, док је о међугенерацијској солидарности из угла младих,  говорила Ања Јокић из Кровне организација младих Србије.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подели: