Скрининг на пиједесталу у превенцији болести

Министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић указала је на велики значај превенције када су у питању ретке болести и навела да је поносна на чињеницу да је у Србији доступан скрининг за многе ретке болести.

„Епидемиолог у мени мора да нагласи да скрининг није исто што и дијагноза. Скрининг је реч коју стављамо на пиједестал у превенцији, то је откривање болести у оном моменту када нема симптома, када нема назнака да ће да нам се деси, да бисмо препознали болест и стали јој на пут. Срећна сам што је Србија једна од земаља која је препознала важност скрининга“, рекла је Кисић на конференцији „Медицинско-социјални приступ лечењу спиналне мишићне атрофије од 2016. до данас – СТВАРАМО ПРОМЕНЕ!”

То је случај, како је истакла проф. др Кисић, и са спиналном мишићном атрофијом, једном од ретких болести за коју су у нашој земљи доступни начини за рано откривање и терапије.
„То је оно што нас чини ретким, јер то на жалост није доступно у многим земљама на свету“, навела је Кисић и додала да оболели од спиналне мишићне атрофије и њихове породице треба да знају да је држава уз њих и да надлежни органи у потпуности подржавају све напоре и активности које воде ка побољшању њиховог живота.

Министарка Кисић је захвалила супрузи председника Србије Тамари Вучић на ангажовању у побољшању положаја и унпаређењу услова живота оболелих од ретких болести и њихових породица.
„Она је успела не само да нас окупи, већ и да нас мотивише да разговарамо, анализирамо и да заиста много тога заједно учинимо за оболеле и њихове породице“, навела је Кисић.

Проф. др Кисић је захвалила и Удружењу оболелих од спиналне мишићне атрофије „СМА Србија“, које је организовало конференцију, на константном залагању да се о ретким болестима више зна и да оболелима обезбеди што боље услове за живот.

Подели: