Систем “Пронађи ме” презентован родитељима Врачара

Министарство за бригу о породици и демографију и Центар за несталу и злостављану децу организовали су презентацију система “Пронађи ме” за родитеље са територије општине Врачар.

Државни секретар у Министарству за бригу о породици и демографију Мирко Јанић рекао је да је поносан што је у Србији уведен систем “Пронађи ме”, који ће омогућити брзу потрагу за несталом децом.

“То је још један доказ колико су нам деца важна и колико бринемо о њиховој безбедности. Уверен сам да ће овај систем допринети да наша деца буду безбеднија и да унапредимо систем превенције. Не постоји ништа вредније, ништа важније и прече од наше деце”, истакао је Јанић.

Државни секретар је навео да су деца најосетљивији део нашег друштва и поручио да ће држава чинити све да се осећају сигурно и да имају безбрижно детињство.

Директор Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић истакао је важност превенције, како би се предупредиле опасне ситуације за децу. 

“Ово јесте један такав систем, један модел где се заједно укључујемо у потрагу за несталим дететом, где сви активно учествујемо када се деси нестанак, тражећи дете. Имамо одличну сарадњу између МУП-а и остатка заједнице”, рекао је Јурић.

Презентацији је присуствовао и Слободан Негић, отац настрадале девојчице 3. маја у ОШ “Владислав Рибникар”, који ће радити са децом са проблематичним понашањем у оквиру Центра.

“Рад у таквом окружењу и са таквим тимом је нешто што мени пружа могућност да нађем неки смисао после тога што се догодило”, поручио је Негић и додао да се нада да ће тако успети да помогне да се нека будућа зла догађања предупреде.

У оквиру презентације је одржана интерактивна радионица на којој је демонстрирано  колико родитељи познају како им деца користе интернет. Родитељима је показано значење најчешћих емотикона која деца користе на интернету, а приказани су и едукативни филмови како да се децу заштите на интернету од предатора.

Подели: