Синергијом свих државних органа до бољих услова живота оболелих од ретких болести и њихових породица

Формирањем посебне организационе јединице за подршку и помоћ оболелима од ретких болести и њиховим породицама при Министарству за бригу о породици и демографију је још један корак државе у стварању бољих услова за живот оболелих и њихових породица, истакла је државна секретарка Стана Божовић на Регионалној конференцији о ретким болестима, коју је отворила супруга председника Републике Србије Тамара Вучић.

„Министарство за бригу о породици и демографију биће кровни фактор ове јединице и уложићемо максималне напоре да све функцинонише на највишем нивоу. Бићемо један тим,  а све у циљу унапређења положаја деце оболеле од ретких болести и њихових породица“, истакла је Божовић на конференцији коју је организовала Национална организацијa за ретке болести Србије.

Према њенима речима, улога ове јединице биће да координира активности свих државних органа, како би биле донете мере за унапређење квалитета живота и како би се пружила помоћ оболелима у остваривању потреба из области социјалне заштите, просвете, образовања.

Такође, јединица ће имати и  представнике у свим комисијама и радним групама у којима се одлучује о изменама и доношењу прописа и другим стратешким документима у вези са ретким болестима.

Државна секретарка Стана Божовић је нагласила да институције Републике Србије свакодневно чине напоре за побољшање положаја оболелих од оваквих болести кроз унапређење превенције и дијагностике, терапија, обезбеђивање доступности лекова и медицинских средстава, као и подизањe свести и знања у популацији о овим болестима и учешћe особа са оваквим здравственим проблемима у свим друштвеним токовима.

„Све ово је остварено захваљујући политици коју промовише и на којој инсистира председник Републике Србије Александар Вучић“, закључила је Божовић.

Подели: