Сарадња Србије и Велике Британије у области унапређења родне равноправности

Министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић разговарала је са директорком за образовање, род и равноправност и специјалним изаслаником Уједињеног Краљевства за родну равноправност Алисијом Херберт о унапређењу сарадње две земље, посебно у области родне равноправности, заштити жена од насиља и популационе политике.

Министарка проф. др Дарија Кисић навела је да су односи Републике Србије и Велике Британије веома продуктивни и да постоји велики број инвеститора који успешно послују дуги низ година у Србији. Како је навела прошле године је обележен јубилеј, односно 185 година од успостављања дипломатских односа ове две земље, што показује да Република Србија и Уједињено Краљевство имају веома дугу успешну сарадњу.

Проф. др Дарија Кисић, која је и заменица Координационог тела за родну равноправност Владе Србије, истакла је да је подршка Велике Британије и размена искустава у области унапређења родне равноправности и популационе политике, као и заштити жена од насиља Србији од великог значаја, с обзиром да се са овим изазовима суочавају обе земље.

„Република Србија је у претходном периоду направила значајне помаке када је у питању унапређење родне равноправности, изменама законских оквира. Донет је нови Закон о родној равноправности, Закон о изменама и допунама Закона о забрани дискриминације, као и Стратегија за елиминацију родно заснованог насиља над женама и насиља у породици за период 2021–2025.“, навела је министарка.

Према речима министарке Кисић, потребно је додатно, кроз различите пројекте, радити на превенцији и едукацији целог друштва у вези са спречавањем било којег облика насиља, у чему би значајан партнер била и Велика Британија, са чим се сагласила и директорка за образовање, род и равноправност и специјални изасланик Уједињеног Краљевства за родну равноправност Алисија Херберт.

Директорка је истакла да се њихова земља суочава са истим проблемима и да су им искуства наше земље од великог значаја. Захвалила је министарки на подршци, истакавши да је Велика Британија отворена за унапређење сарадње у областима од заједничког интереса, као и за реализацију будућих заједничких пројеката.

Састанку су присуствовали и амбасадорка Велике Британије у Београду Шан Маклеод, државна секретарка и председница Стручне групе Координационог тела за родну равноправност Владе Републике Србије Стана Божовић и в.д. помоћника министра у Сектору за међународну сарадњу, европске интеграције и пројекте Милан Цветков.

Подели: