Сарадња Србије и Мађарске у области демографије и популационе политике

Министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић разговарала је у оквиру седнице Стратешког савета за сарадњу Србије и Мађарске са министром у Председништву Владе Мађарске Гергејем Гујашом и државним секретаром Балажом Орбаном о унапређењу сарадње две земље у области демографије и популационе политике.

Министарка Кисић је истакла да је седница Стратешког савета за сарадњу Србије и Мађарске још један доказ изузетно пријатељских, добросуседских и срдачних односа Републике Србије и Републике Мађарске, који ће нaставити да се стратешки развијају, а све у корист грађана две земље.

Проф. др Кисић је нагласила да је по угледу на мере популационе политике које су дале резултате у протеклој деценији у Мађарској, Влада Србије спремна да усвоји позитивна искуства и предузме кораке да додатно подржи све породице и грађане који постају родитељи или планирају проширење породице.

На састанку је дискутовано о посебним програмима које имају обе државе, а који се тичу обезбеђивања субвенција за мајке које први пут купују некретнину. Разговарано је и о подстицајима за још јаче економско оснаживање жена, као и о усклађивању рада и родитељства.

Министарка Кисић и министар Гујаш су се сагласили да постоји простор за унређење сарадње у области демографије и бриге о породици, а предложено је да се у том циљу потпише Меморандум о сарадњи.

Први конкретан корак у интензивирању сарадње у овој области биће учешће Министарства за бригу о породици и демографију на Самиту о демографији, који ће бити одржан средином септембра у Будимпешти, рекла је Кисић и додала да је на састанку истакла спремност Републике Србије да заједно са Републиком Мађарском и Републиком Азербејџан током следеће године организује трилатерални Форум на тему демографских кретања.

Подели: