Сарадња са удружењима и савезима пензионера веома значајна за реализацију Стратегије активног и здравог старења у Републици Србији

Државна секретарка у Министарству за бригу о породицу и демографију Стана Божовић разговарала је са представницима удружења и савеза пензионера о спровођењу Стратегије активног и здравог старења у Републици Србији за период од 2024. до 2030. године, коју је Влада Републике Србије, на иницијативу Министарства за бригу о породици и демографију, усвојила крајем септембра 2023. године.

На састанку је договорено да се у наредном периоду образује Национални савет, који би пратио примену Стратегије и био састављен од представника надлежних ресора, удружења пензионера и лица старијих од 65 година, института и академске заједнице.

Удружење пензионера Србије Независност,  Удружење синдиката пензионера Србије и Савеза пензионера Србије учествовала су и у јулу 2023. године у јавној расправи током израде Стратегије и пружили свој значајни допринос.

Државна секретарка Стана Божовић нагласила је да је сарадња са старијим лицима, као и пензионерима и њиховим организацијама од изузетног значаја ради успешне реализације Стратегије која у оквиру својих посебних циљева предвидела мере намењене процесу здравог старења и активног укључивања укупне популације у овај поступак, као и остаживању лица старијих од 65 година и њиховом учешћу у јавним, образовним, радним и другим областима.

“Без вашег искуства, предлога и решености да останете стално присутни у свим сферама друштвеног живота, не би се могла остварити потпуна имплементација мера из Стратегије, тако да је Министарство за бригу о породици и демографију спремно да продуби сарадњу са удружењима пензионера како би остварило дугорочни циљ овог планског документа Владе”, истакла је Божовић.

Подели: