Сарадња Републике Србије и Републике Српске на пољу породице и демографије се подиже на највиши ниво

Министар за бригу о породици и демографију, Милица Ђурђевић Стаменковски разговарала је данас са министром породице, омладине и спорта Републике Српске, Селмом Чабрић о билатералним односима и свеобухватној сарадњи, уочи потписивања првог Споразума о сарадњи између министарстава Србије и Републике Српске.

Ђурђевић Стаменковски је истакла да јој је велика част што је данас имала прилику да предложи министру Селми Чабрић, потписивање првог Споразума којим ће се формализовати институционална сарадња у области популационе политике између Србије и Републике Српске.

Саговорнице су се сагласиле, да ће успостављањем ове врсте сарадње и континуираним радом на развијању и спровођењу мера за подстицање рађања, популационе политике и унапређења репродуктивног здравља, породичних вредности, политике активног и здравог старења и међугенерацијске солидарности створити многи позитивни ефекти.

„Имајући у виду да је породица једна од приоритетних тема, како Србије, тако и Републике Српске, веома је важно да се успостави координирана размена мишљења“, нагласила је министар Ђурђевић Стаменковск и истакла да ће овај Споразум пружити неопходну размену знања и експертизе кроз заједничку реализацију пројеката у области демографије и популационе политике.

Такође, навела је да ће Споразум који ће сутра бити потписан у оквиру Свесрпског сабора, додатно ојачати сарадњу у области подршке породици, демографије и популационе политике, а све у циљу унапређења билатералних односа између Србије и Српске.

„Данашњим састанком и сутрашњим парафирањем Споразума, шаљемо јасну и недвосмислену поруку заједништва Србије и Републике Српске. На све притиске и покушаје спровођења дезинтеграције нашег становништва, одговарамо сабором и националним јединством“, закључила је министар Ђурђевић Стаменковски.

Министар Селма Чабрић је посебно нагласила да идеја о сарадњи између два министарства постоји из ранијег периода али да она нажалост није реализована до сада и као да је симболички чекала датум Свесрпског сабора да се крене у њену реализацију.

Подели: