Саопштење поводом Светског дана Становништва

Светски дан становништва – 11. јул ,  Србија дочекује суочена са изузетно тешком демографском сликом, с чињеницом да је број становника у нашој земљи пао испод седам (7) милиона, са све већим бројем становника које, на годишњем нивоу, губимо у односу рођених и умрлих. Прошле, 2021 године, преко 74 хиљаде, што значи да смо у години иза нас изгубили град величине Зрењанина.

Бројке за првих шест месеци ове године наговештавају да ће 2022. година бити још погубнија.

Узроци демографског суноврата у Србији у највећој мери идентични су узроцима које налазимо у најбогатијим земљама Европе, од којих ни једна нема стопу родности 2,1, што је само ниво просте репродукције. Ово не сме да депримира наше друштво, да нас обесхрабри и деморалише у настојањима заустављања лоших демографских трендова, с оправдањем да је тако и код других.

Уз мере које је Влада Србије донела и примењује како би охрабрила и помогла оне брачне парове, мајке и очеве, који желе децу, неопходно је да учинимо додатне напоре, изнађемо нове идеје, осмислимо националну стратегију чија би реализација променила садашњу суморну демографску слику Србије.

Ово је највећи проблем с којим се Србија као држава и Срби као народ суочавају.

Ово је питање постојања; бити или не бити.

Министарство за бригу о породици и демографију апелује да и овом приликом, поводом Светског дана становништва, поново размислимо, сви и у свим демовима Србије, о изузетно тешкој демографској ситуацији у којој се налазимо, као и могућностима да ту суморну слику мењамо на боље.

Министар  Ратко Дмитровић

Подели: