Република Србија одлучна у спречавању и укидању дечијих бракова

Република Србија је одлучна у спречавању и укидању дечијих бракова, истакла је министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић, на скупу „Планирање срећније будућности за девојчице“, који је одржан на маргинама 78. заседања Генералне скупштине УН.

Министарка Кисић је на скупу, који су организовале владе Канаде и Замбије, у сарадњи са Глобалним програмом за окончање дечијих бракова Популационог фонда УН и Уницефом, истакла да је Република Србија препозната као једна од земаља која је пример одличне праксе, када је у питању превенција дечијих бракова.

Дечији бракови представљају тешко кршење људских права, јер деци одузимају детињство, ускраћују им право на образовање, на здрав живот и могућност да развијају свој пуни потенцијал.  

Република Србија је, прошле године, била међу државама са ниском стопом заступљености дечијих бракова у односу на глобални и регионални ниво.

„У Србији, према евиденцији центара за социјални рад, годишње има између 200 и 250 регистрованих малолетничких бракова. Углавном се ради о девојчицама узраста 16 i 17 година, али још увек има и случајева где су девојчице и млађе и на томе морамо још да порадимо“, истакла је Кисић и додала да се процењује да милиони девојака у свету ступају у брак пре пунолетства, а више од трећине је млађе од 16 година.

Проф. др Кисић је истакла да Република Србија у наредном периоду планира да усвоји измене и допуне Породичног закона, којима ће бити јасно дефинисан и минималник узраст за ступање у брак, а то је 18 година.

Подели: