Расте број жена са високошколским образовањем које рађају треће дете

Сваке године значајно расте број жена са високошколским образовањем које рађају треће дете, истакла је министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић говорећи о положају жена на конференцији „Жене у полицији и лидерство: изазови и добре праксе“.

„Оно на шта сам посебно поносна као министар за бригу о породици и демографију је што у укупној структури свих жена које роде треће дете више од четвртине има факултет“, навела је Кисић.

Проф. др Кисћ је рекла да је поносна што су жене у Србји препознале значај образовања, јер претходних година више жена у односу на мушкарце завршава факултете.

„Не морамо, нити требамо сви да завршимо највише школе, али треба да имамо занимање и да зарађујемо и привређујемо за нашу породицу. Када је у питању високошколско образовање, већ одавно више од половине жена, а сада скоро две трећине жена више заврши факултет у односу на мушкарце“, казала је Кисић.

Министарка Кисић је додала и да је поносна на државне субвенције за куповину прве некретнине за мајке, будући да по питању власништва над некретнинама постоји неравноправност, јер су две трећине власника свих некретнина мушкарци. Право на ову субвенцију, која се додељује на иницијативу председника Александра Вучића, до сада је остварило право 456 мајки.

Говорећи о положају жена, проф. др Кисић је нагласила да је Србија држава равноправних могућности и да жене свакодневно показују да могу практично све.

„Али, ми не желимо да будемо саме, чак ни да покушамо да будемо саме. Зато нас чувајте и пазите, желимо да будемо вољене, пажене, јер једино тако можемо да заједно створимо породицу која је стабилна, која је испуњена љубављу, а онда имамо крила и базу за све“, истакла је Кисић.

Подели: