Пут преко Радан планине окосница демографског опоравка југа Србије

Помоћница министра у Министарству за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије Александра Чамагић, боравила је данас у радној посети Медвеђи, Лабану и Бојнику.

Она је изјавила да је за овај део Србије у привредном, а тиме и у демографском погледу, од изузетног значаја формирање Радне групе Владе Србије за развој општина на југу Републике који подразумева изградњу пута преко Радан планине и повезивање четири општине са Прокупљем и Лесковцем.

-Овај пут повезаће  Медвеђу,  Лебане и Бојник са Куршумлијом и  чак четири бање у овом делу Србије; Сијaринску, Луковску, Куршумлијску и Пролом бању, као и два изузетно значајна културно историјска локалитета, Царичин град и Ђавољу варош – рекла је Чамагић.

Председник општине Медвеђа др Небојша Арсић, изјавио је да ова локална самоуправа очекује много од пројета повезивања општина на југу Србије, што кад је реч о Медвеђи, значајно подиже потенцијал Сијаринске бање као туристичког места.

Он је истакао да Медвеђа много издваја да би задржала младе на својој територији, а како је рекао: „Где су млади, ту су и деца“.

Арсић је додао да је демографски индекс у Медвеђи шездесетих година прошлог века био +20, а данас је -12, али да охрабрује то што је последњих година број новорођених у овој општини стабилан.

-За свако новорођенче издвајамо једнократно 40.000 динара, ђаци прваци добијају ранац са школским прибором, а готово сви средњошколци стипендије – нагласио је председник општине Медвеђа, додајући да се много ради и на уређењу спортских терена за младе.

Арсић је подсетио да је у Медвеђи прошле године комплетно реновиран вртић и да се цена боравка у вртићу није се мењала 20 година.

У разговору помоћнице министра са председником општине Лебане Иваном Богдановићем, такође је констатовано да се број новорођених   последњих година не мења.

-То говори да су настојања која предузимају локалне власти довеле до побољшања квалитета живота и јачања жеље становника да остану у овом месту, ту заснују или одржавају породице – рекла је Чамагић и поновила  да ће бољој клими допринети и идеја да се направи туристички круг који ће повезати четири бање, Царичин град и Ђавољу варош.

Богдановић је нагласио да је за Лебане од великог значаја било отварање погона „Лебантекса“ у којој је посао добило 200 раданика, као и и отварање компанија у Лесковцу у којима ради 1.500 људи с подручја ове општине.

-У сарадњи с Националном службом запошљавања ушли смо у Пројекат Владе Србије „Моја прва плата“, па очекујемо да за 15 дана, са 40 младих људи потпишемо уговоре за њихов први посао – рекао је Богдановић.

Он је нагласио да је прошле године завршена доградња вртића у Лебану и да је локална управа у селу Бошњаце уредила простор намењен културним садржајима за децу, настојећи тако да и деци на селу олакша одрастање.

Председник општине Бојник Небојша Ненадовић, рекао је да ову малу и неразвијену општину море многе невоље, попут недостататка инвестиција, али како је констатовано у разговору с помоћницом министра, ова општина је једина која организује превоз предшколске деце, што је велико олакшање за породицу.

 

Подели: