Потпомогнута оплодња донираним репродуктивним материјалом – круна подршке државе

Потпомогнута оплодња донираним репродуктивним материјалом представља круну подршке државе, изјавила је министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић на конференцији за новинаре поводом прибављања првих донираних јајних ћелија из банке репродуктивног материјала из Шпаније.

„Изузетно сам поносна на чињеницу да је наша земља показала спремност, одлучност, а пре свега стабилност да финансијски подржи и ову меру пронаталитетне политике. У последњих 10 година, а посебно од 2018. године, уз велику подршку председника Србије Александра Вучића и председнице Владе Србије Ане Брнабић, постепено су се повећавала права када је у питању подршка у домену потпомогнуте оплодње“, рекла је министарка Кисић.

Проф. др Кисић је подсетила да се у претходном периоду постепено повећавао број покушаја потпомогнуте оплодње, да би данас био омогућен неограничен број пута за прво дете, да се постепено повећавала старосна граница, да је омогућено да се у овај процес укључе и мушкарци са одређеним проблемима када је у питању фертилитет, као и жене које су у анамнези имале малигна обољења.

Према речима Кисић, за донираним репродуктивним маатеријалом итекако постоји потреба, чему сведоче стотине парова и жена које су претходних година одлазиле у иностранство и пролазиле компликоване процедуре. „То ће сада моћи да ураде у својој земљи и то је нешто на шта смо јако поносни“, рекла је Кисић.
Министарка Кисић је указала и да је прибављање репродуктивног материјала једна од бројних мера које држава примењује и планира да примењује када је у питању подстицај наталитета.

„Слушамо све предлоге и гледамо како на најбољи начин и којим редоследом да практично уважимо све оне који су увидели колико је значајно ово питање, са заједничким циљем да нас буде што више и да се нашом Србијом ори дечији осмех“, истакла је Кисић.

На конференцији за новинаре поводом прибављања првих донираних јајних ћелија из банке репродуктивног материјала из Шпаније за првих шест жена које су испуниле прописане критеријуме, говорили су и државни секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек, директорка Републичког фонда за здравствено осигурање проф. др Сања Радојевић Шкодрић и диркетор Клинике за гинекологију и акушерство КЦС проф. др Александар Стефановић.

Подели: