Породични закон прописаће апсолутну забрану физичког кажњавања деце

Државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију, Милка Миловановић-Минић, изјавила је гостујући на ТВ Коперникус (К::ЦН) да ово Министарство, поред припреме стратешког документа за промену лоше демографске слике у Србији, рада на измени Закона о финансијској подршци породицама са децом, припрема и Закон о правима детета, а изменама Породичног закона, у току ове године, биће уведена и апсолутна забрана физичког кажњавања деце.

 

Планиране обиласке 150 градова и општина, који претходе припреми стратешког документа за поправљање лоше демографске слике у Србији, према речима државне секретарке, тренутно је омела корона, али ће они бити настављени.

 

-Све примере добрих пракси и уочене проблеме с предлогом за њихово решавање, сублимираћемо у један стратешки документ који ћемо представити Влади Републике Србије, као наше виђење, како неповољне демографске прилике могу да се поправе – истакла је Милка Миловановић-Минић у емисији Недељом у 3, КЦН ТВ.

 

Она је додала да је у процедури и Закон о финансијској подршци породици и осврнула се на измене неколико важних одредби овог закона које се тичу мајки деце с инвалидитетом.

 

Ове мајке више неће морати да бирају између накнаде зарада током одсуства са рада и туђе неге и помоћи коју примају деца по основу инвалидитета. Ова права моћи ће да остварују истовремено.

 

-Кад је реч о овом закону, он неће моћи да одговори на све захтеве, али знамо где су проблеми и трудићемо се да ситуацију поправимо – рекла је Милка Миловановић-Минић.

 

Министарство, како је истакла, интензивно ради на промоцији законских решења која иду у правцу усклађивања рада и родитељства. Послодавци и руководиоци сносиће казне, уколико услед погрешне примене прописа финансијски оштете породиље и њихове породице. Неопходно је да се послодавци обесхрабре у примени тихе и прикривене дискриминације мајки, изјавила је државна секретарка.

 

Такође, како је истакла, у току је доношење измена и допуна Породичног закона, а једна од одредби је апсолутна забрана физичког кажњавања деце.

 

-Ова измена је веома важна у смислу унапређења заштите и промоције права детета – рекла је Милка Миловановић-Минић, додајући да Министарство припрема и  Закон о правима детета који  би требало да буде у процедури крајем године.

 

Остварена је и одлична сарадња са канцеларијом УНИЦЕФ-а у Србији са којом Министарство разрађује програм подршке породицама које имају  проблем у функционисању услед инвалидитета детета. Циљ програма је унапређење услуга у заједници.

 

-У више од 80 дневних борaвака и 40 саветовалишта за брак, интегрисаћемо нове програме за подршку родитељству – изајвила је државна секретарка. – Радимо и на измени Правилника о породичном смештају, како бисмо унапреидли алтернативни смештај у ситуацијама у којима је неопходно издвојити децу из породичног окружења уколико је угрожена њихова безбедност. Неопходно је да имамо породице које ће привремено прихватитити ту децу док се примарна породица не охрабри и припреми за своју основну улогу – изјавила је Милка Миловановић-Минић.

Подели: