Породица – највећа и најјача институција

„Значај породице у образовању је јако битан. Поред формалног образовања, значајан фактор представља и информално образовање, а то је учење кроз искуства и стицање знања у социјалном окружењу, најчешће у породици“, истакла је министарка за бригу о породици и демографију проф др Дарија Кисић на Међуминистарском савету о образовању, који је одржан у Палати Србија.

Министарка Кисић је подсетила да се током одрастања преплићу три врсте образовања – формално, неформално и информално и да се не може тачно одредити колики је допринос сваког појединачно, али се зна да се прва знања стичу у породици.

Она је указала да све више истраживања показују да у већини земаља, укључујући и нашу, деца желећи да пресликају своје окружење, имају исти степен образовања, као и да се баве сличним пословима, ако не и истим као и родитељи.

Проф. др Дарија Кисић је рекла да ће Министарство за бригу о породици и демографију и у наредном периоду наставити да подржава различите школе за родитељство, а посебно школе за тате, јер и тате пролазе кроз разне изазове у том најлепшем периоду родитељства.

„Поносна сам што у нашој земљи, из године у годину, све већи број жена завршава факултете. Препознале смо значај образовања. Неко ће рећи да је то померило период рађања првог детета. Средином 70-тих просечна старост када је жена рађала прво дете била је 23,5, сада је преко 30 година. То се дешава свуда у свету“, рекла је Кисић.

Како је додала, једна од мера Владе Србије која има за циљ подстицај рађања у ранијем добу, па чак и током студирања, јесте препорука за подршку студенткињама које желе да се остваре као родитељи током студирања. „Поносна сам на Медицински факултет, који је међу првима усвојио ову препоруку. И други су кренули у том правцу“, рекла је Кисић.

Проф. др Кисић је указала и да су последње анализе показале да се све већи број академски образованих жена одлучује да роди треће и четврто дете, наводећи као пример да су у 2015. години само две мајке са докторатом родиле треће дете, а да је прошле године тај број био већи од 30.

„Надамо се да ће овакав позитивни тренд да се настави и да покажемо да може да се усклади каријера и родитељство. Породица јесте највећа и најјача институција у којој се градимо, из које потиче наш животни пут, а образовање је највеће улагање у себе“, навела је Кисић.

Подели: