Породица је заједница која нема алтернативу

„Јун је месец родитељства, али наша је обавеза да сваког месеца и сваког дана будемо чувари породице, која има примарну одговорност за негу и заштиту деце, како би она одрастала у миру, сигурности, љубави и разумевању“, поручила је данас на регионалној конференцији о развоју у раном детињству и родитељству „Моћ родитељства“, министар за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије, Милица Ђурђевић Стаменковски.

Министар је овом приликом нагласила да Уницеф, који је организатор ове конференције, представља дечијег заштитника за сву децу света, који брине да најмлађи становници 190 држава имају једнаку здравствену и правну заштиту, право да се школују и образују и, као таква, представља искреног и поузданог партнера Републике Србије.

„Годину дана од оснивања, пре скоро осам деценија, прва земља која је добила подршку и помоћ Уницефа била је – Југославија. Одмах након тога, наша земља је постала прва европска и друга светска држава, која је, као земља донатор, основала Национални комитет за Уницеф и то показује континуитет у нашој сарадњи, али и заинтересованост нашег друштва да дечија и права породице стави у фокус својих приоритета“, рекла је она.

Искористивши указану прилику, она је подсетила да су Уницеф и Дечији фонд Уједињених нација били уз наше грађане и током ратних сукоба, када су бринули о избеглим и расељеним лицима, која су остала без својих домова и основних услова за живот.

„Управо такав континуитет у сарадњи са Србијом определио је моју одлуку да, као министар у Влади, одаберем да Уницеф буде прва међународна организација са којом ћу одржати званичан састанак“, истакла је Ђурђевић Стаменковски.

Нагласивши да је Влада Републике Србије у актуелном сазиву промовисала унапређење квалитета живота породице и деце за апосолутне приоритете, уцртавши их као стратешке правце, она је додала да ће изменама Закона додатно унапредити материјалну сигурност породице и деце кроз „повећање износа родитељског додатка, односно за прво дете 500 хиљада динара уместо 371.614 динара (једнократно), а за друго дете 600 хиљада динара, уместо 329.644 динара“.

„Усмерени смо на јачање система подршке породици у локалним самоуправама, активно радимо на припреми пројекта “Канцеларије за породицу”, које би биле вишенаменски сервис намењен родитељима и деци. Наше министарство је осмислило и финансирало пројекат Зрењањин и Чачак – Пријатељи породице. У Зрењанину је уведена пракса да вртићи буду отворени и суботом, а у Чачку је у плану примена читавог низа мера, које би овај град сврстале у ред оних који су привреду скројили по мери родитеља“, нагласила је на конференцији Ђурђевић Стаменковски и додала да министарство на чијем је челу, учествује и у пројекту подршке младим брачним паровима за куповину прве некретнине.

Ђурђевић Стаменковски је подвукла да грађани Србије не заборављају Уницефу што је као организација био уз наше друштво у тешким тренуцима из прошлости, уз веру да ћемо заједнички градити много светлију будућност и бринути о сваком детету, јер је то најлепши поверени задатак и одговорност, коју треба оправдати.

„Ресор којим руководим третира тему која ће пуне резултате показати тек у наредним деценијама. На нама је да данас радимо, да би будуће генерације осетиле бољитак. Сигурна сам да ћемо се потрудити да гарантујемо бољу и извеснију будућност са једнаким шансама за сву нашу децу“, поручила је она.

Своје излагање, министар Ђурђевић Стаменковски је закључила констатацијом да је породица заједница која нема алтернативу и да ће стратешко постављање циљева Владе Србије за оснаживање породице, дати резултате у наредних пет година.

Подели: