Популационе мере дају резултате

Популационе мере које држава спроводи почеле су да дају резултате, будући да је крајем прошле године и почетком ове године рођено значајно више беба у односу на исти период претходне године, истакла је министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић на конференцији “Лепота жене“.

Министарка Кисић је на панелу посвећеном репродуктивном здрављу жена нагласила да држава спроводи низ мера у циљу подстицања рађања, од финансијске подршке рађању, субвенција за станове за мајке које немају некретнину, до подршке у процесу вантелесне оплодње.

„Практично смо међу водећим државама у свету када су у питању мере и могућности које се тичу потпомогнуте оплодње, а сада имамо и могућност оплодње донираним репродуктивним материјалом“, рекла је Кисић и додала да је Министарство за бригу о породици и демографију спровело два национална истраживања о ставовима младих о репродуктивном здрављу и о браку и породици.

Резултати ових истраживања, у којима су учествовали ученици трећих и четвртих разреда средњих школа широм Србије, а који ће бити ускоро познати, према речима Кисић, биће смернице за креирање будућих мера и полиитика.

„Надам се да ћемо уз помоћ резултата ових истраживања још презицније таргетирати мере које су за младе најзначајније“, навела је проф. др Кисић, додајући да је Министарство за бригу о породици и демографију сачинило предлог измена Закона о финансијској подршци породици са децом, у смислу подршке женама предузетницама.

Министарка Кисић је указала да је у протеклом периоду учињено доста када је у питању репродуктивно здравље, пре свега са аспекта превентивне медицине, и као пример истакла увођење вакцина против ХПВ вируса.

„Основа свега јесте здрава жена, која брине о себи, а самим тим и о својој породици. Ми смо ту да ту жену подржимо, да буде образована, успешна, посвећена своме раду, а пре свега да буде здрава. Здрава жена је жена која је јака и која може све“, навела је Кисић.

Подели: