Поносни на борбу државе за бољу демографску слику

Унапређење демографске слике је једна од најзначајних тема за нашу државу, а  мере које годинама примењујемо почелe су да дају резултате, поручила је министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић на конференцији – Демографски изазови у Србији и на простору „Отвореног Балкана“, коју је уз подршку Министарства за бригу о породици и демографију, организовало удружење „Маме су закон“.

Захваљујући свим пронаталитетним мерама, које су спроведене на иницијативу председника Републике Србије Александра Вучића, после скоро четири деценије, Србија је зауставила негативан тренд пада укупног броја новорођене деце и једина смо земља у региону, која је током прошле године, забележила раст броја новорођених, додала је Кисић.

„Сви наши пројекти, све што радимо и градимо, све је усмерено ка истом циљу – да се повећа квалитет живот свих грађана, да финансијски ојачамо и да нас буде све више“, нагласила је Кисић.

Проф. др Кисић је истакла да је финансијска подршка породицама са децом никада већа, јер се у ове сврхе из републичког буџета укупно издваја 87 милијарди динара, да су претходних година износи родитељског додатка вишеструко повећани, да је до сада 513 мајки остварило право на субвенцију за куповину прве некретнине, као и да је подршка државе за  процесе вантелесне оплодње унапређена. Омогућена је и оплодња са донираним репродуктивним материјалом и до сада је потврђено чак 59 трудноћа које су остварене овим путем, додала је Кисић.

Министарка проф. др Дарија Кисић нагласила је да је Министарство за бригу о породици и демографију ове године издвојило скоро половину свог буџета за суфинансирање пронаталитетних мера у 52 локалне самоуправе, чак 400 милиона динара. Изграђене су, реновиране и адаптиране више од 20 предшколских установа, десетине школских дворишта у виду спортских терена и дечијих игралишта, обезбеђена је куповина уџбеника, адаптирана гинеколошка одељења, а гради се и зграда за младе брачне парове.

Министарка проф. др Дарија Кисић је истакла и да је унапређен положај мама предузетница кроз измене Закона о финансијској подршци породици са децом, који је почео са применом 1. августа.

Подели: