Подршка женама је директна подршка породицама

Министарство за бригу о породици и демографију ће у наредном периоду подржати активности које су усмерене на побољшање положаја жена, јер подршка жени представља директну подршку породици, изјавила је ресорна министарка проф. др Дарија Кисић на конференцији посвећеној локалним механизмима за родну равноправност.

Министарка Кисић је на конференцији, коју су организовали Координационо тело за родну равноправност, UN Women и Делегација ЕУ у Србији, истакла да су жене стуб породица, стуб равноправног друштва и развоја наше државе.

Због тога је, како је нагласила Кисић, од огромног значаја подстицање жена да покажу све своје капацитете. Србија је у претходном периоду донела законе и стратегије у области родне равноправности, чиме је унапређен положај жена и повећано њихово учешће у политичком и економском животу, додала је Кисић, која је и заменица председнице Координационог тела за родну равноправност Владе Србије.

„Када причамо о стратегијама, акционим плановима, увек се запитамо шта конкретно од тога имају жене, тихи хероји својих домова, које носе своје породице. Одговор сам добила јуче у Прибоју, где сам упознала храбре, јаке, одважне жене, које свакодневно показују колико знају и колико могу. Оне су прави пример да жене, када се удруже и када имају подршку, још више могу за себе и своје породице“, рекла је Кисић.

Питање родне равноправности је зато од огромног значаја, а држава Србија је показала да је апсолутно решена и спремна да у потпуности реализује овај циљ.

„Када говоримо о родној равноправности и породици, не треба да истичемо само жене, јер мушкарци имају велику улогу, али не већу, већ једнаку и равноправну“, рекла је министарка Кисић.

Подели: