Подршка женама да покажу колико знају и умеју

Жене својим знањем, талентом и способношћу покрећу друштво, а држава ће и у наредном периоду настојати да још више оснажи жене разним подстицајним мерама, како би оне у потпуности могле да покажу колико знају и умеју, поручила је министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић на завршној конференцији конкурса „100 успешних пословних жена“, који је спровело ЈП „Поште Србије“.

Министарство за бригу о породици и демографију је, према њеним речима, израдило измене и допуне Закона о финансијској подршци породици са децом, које предвиђају нова права за жене предузетнице.

Поред осталог, предложеним изменама је предвиђено да жене предузетнице имају право на породиљско боловање у трајању од две године када роде треће и свако наредно дете, као и да очеви који су у радном односу, а чије су супруге предузетнице, након три месеца од рођења детета, могу да користе право на одсуство ради неге детета.

Министарка Кисић је подсетила да је Министарство за бригу о породици и демографију у сарадњи са Привредном комором Србије покренуло и акцију „Пријатељ породице 2023“, чији је циљ промовисање компанија које су ускладиле рад и родитељство.

„Бити жена је велика привилегија, али и велика обавеза и одговорност. Бити истовремено и мајка, супруга, сестра и пословна жена нам показује колико знамо, колико можемо и умемо. Жене су те које гурају своје породице напред, а самим тим и читаву земљу“, рекла је Кисић и додала да је поносна на све жене које су се одважиле да покажу колико су талентоване, способне, вредне и упорне.

Проф. др Кисић, која је и заменица председнице Координационог тела за родну равноправност Владе Србије,  честитала је награђеним женама у оквиру конкурса „100 успешних пословних жена“, наводећи да је поносна што су награду понеле жене из читаве Србије, а посебно оне из мањих места, као што су Српска Црња, Качарево, Црвенка, Брус, Сјеница, Баточина, Ечка, Купиново, Јабука…

Подели: