Подршка унапређењу услова живота најосетљивијим групама грађана

Резултати нашег заједничког рада видљиви су широм наше лепе Србије и то су они резултати за којима тежимо. Без обзира на огроман значај доношења закона, стратегија, акционих планова, ипак нам је најдраже када видимо резултате који засигурно доприносе пообољшању квалитета живота најосетљивијих група грађана, поручила је министарка за бригу о породици и демографију и заменица председнице Координационог тела за родну равноправност проф. др Дарија Кисић на завршној конференцији пројекта Немачко-српске развојне сарадње „Услуге социјалне заштите за осетљиве групе“.Министарка Кисић је истакла да је циљ пројекта, који је започет пре пет година, био побољшање положаја и усвајање мера за дугорочну и одрживу подршку најосетљивијим групама, којима је та подршка најпотребнија, а међу којима су деца, жене, жртве насиља, особе са инвалидитетом, Роми, мигранти.

Говорећи о подршци ГИЗ-а у јачању родне равноправности у Србији, министарка Кисић је подсетила на подршку коју је Република Србија добила у процесу израде Закона о родној равноправности који је донет 2021. године.

„Донет је још један модеран, квалитетан акт, ослоњен на највише међународне стандарде људских права и равноправности жена и мушкараца“, истакла је министарка Кисић. Она је додала да је посебан део Закона посвећен спречавању насиља над женама и родно заснованог насиља, а у складу са релевантним одредбама Истанбулске конвенције.

Министарка и заменица председнице Координационог тела за родну равноправност проф. др Дарија Кисић је указала да је ГИЗ, поред осталог, пружио подршку и у изради Теста утицаја на родну равноправност, који је важан инструмент за увођење родне равноправности у процес доношења одлука.

„Трудићемо се да по питању равноправности жена и мушкараца не само одржимо достигнути ниво развоја, него и да га унапредимо како бисмо већ на следећем израчунавању Индекса родне равноправности Европске уније побољшали позицију Републике Србије“, рекла је министарка Кисић.

Министарка Кисић је захвалила Републици Немачкој, великом партнеру Републике Србије, на разумевању и помоћи како у оквиру активности које спроводи Координационо тело за родну равноправност, тако и на другим подршкама.

Подели: