Подршка Програму УНИЦЕФ-а и локалних самоуправа за бригу о родитељству

Стална конференција градова и општина (СКГО) уз подршку УНИЦЕФ-а, потписала је споразум “Подршка локалним самоуправама за ширење добрих политика и пракси подршке родитељству”. Реч је о  сарадњи шест градова и општина у Србији у области родитељствa, а Министарство за бригу о породици и демографију даће подршку у имплементацији овог пројекта.

 

Споразум се односи на бригу о раном развоју деце и јачање капацитета локалних самоуправа за рад у тој области, уз интерсекторску сарадњу, посебно кад је реч о помоћи угроженим породицама. Потписници су општине Палилула (Београд), Нови Сад, Крагујевац, Бор, Врање и Нови Пазар.

 

Државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију Милка Миловановић Минић, оценила је да је овакав пројекат од изузетног значаја за унапређење квалитета живота породица и права сваког детета.

 

Министарство за бригу о породици и демографију, како је истакла државна секретарка, је ново, стратешко министарство, које се у оквиру своје надлежности бави породично-правном заштитом  и демографијом.  У циљу доприноса квалитетном и темељном праћењу стања у области дечијих права, ресорно министарство, истакла је Милка Миловановић Минић, иницирало је формирање Савета за права детета као најзначајнијег  националног механизма Владе Републике Србије.

 

Према њеним речима, у 2021. години, фокус Министарства за бригу о породици и демографију, биће и унапређење правилника о породичном смештају. Тиме би се унапредио квалитет алтернативног породичног смештаја (хранитељство), као мера превенције институционализације у ситуацијама када је издвајање детета из биолошке породице неопходно, односно, када се оно примењује као привремена мера због заштите безбедности и најбољих интереса деце. Тиме би се подстакао даљи развој капацитета за ургентни смештај и повремено, предах хранитељство.

 

– У оквиру свог плана обиласка локалних самоуправа који је у току,  ми ћемо свакако промовисати идеје овог пројекта и са своје стране допринети пуној имплементацији овако важних,  пре свега идеја,  које ће допринети да свако дете живи срећније,  да живи достојанствено у својој породици и да се, колико год је могуће, породице у тој својој функцији подрже – изјавила је Милка Миловановић Минић.

 

Подршку пројекту СКГО, дали су између осталих и Министарство просвете, Министарство здравља, као и Министарство државне управе и локалне самоуправе.

 

Директорка УНИЦЕФ-а у Србији Дајана Костадинова, навела је да је свим родитељима потребна системска подршка на путу родитељства, као и да је ово један је од начина превенције насиља над децом.

 

-Неопходно је усаглашено деловање између сектора здравља, образовања и социјалне заштите, а ових шест градова и општина су пионири у изградњи интегрисаних политика и буџета обликованих према потребама раног развоја деце-објаснила је Костадинова.

 

Генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић, на конференцији поводом потписивања споразума, рекао да је задатак те институције да пружи подршку локалним самоуправама да развију и унапреде постојеће јавне политике и процедуре ради јачања система подршке родитељима и старатељима, у првим годинама одрастања детета.

 

У плану је да се у реализацију пројекта “Подршка локалним самоуправама за ширење добрих политика и пракси подшке родитељству“, укључи још 27 градова и општина.

Подели: