Подршка паровима који пролазе кроз процес вантелесне оплодње у Ваљеву

Министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић посетила је Центар за ВТО у Општој болници у Ваљеву, у којем је уз подршку Министарства за бригу о породици и демографију кроз пилот пројекат омогућена психосоцијална подршка паровима који пролазе кроз процес вантелесне оплодње.

Министарка Кисић, која је током посете овом центру разговарала са паровима који се припремају за вантелесну оплодњу, подсетила је да Центар постоји од 2012. године и да је уз помоћ вантелесне оплодње у овом граду рођено 650 беба, а да се годишње у ваљевској болници рађа око 1.300 беба.

Министарство за бригу о породици и демографију, према њеним речима, подржало је пилот пројекат психосоцијалне подршке паровима који улазе у овај захтеван, стресан и емотиван поступак.

„Утврђено је да су анксиозност и депресивност фактори који су уско повезани са овим процесом, а истраживања су показала да ово може утицати и на успешност потпомогнуте оплодње. Зато смо подржали овај пилот пројекат, у коме је до сада учествовало 20 парова и веома смо срећни што имамо потврђену прву трудноћу пару који је учествовао у овој студији“, навела је Кисић и додала да се нада да ће овај пилот пројекат бити настављен и у другим градовима, јер је циљ да се више беба рађа у сваком делу Србије.

Директор Опште болнице у Ваљеву др Владимир Пантелић захвалио је министарки Кисић и Министарству за бригу о породици и демографију на подршци, наводећи да је успешност поступака вантелесне оплодње у Центру за ВТО око 28 одсто.

Министарка Кисић је у Ваљеву, са градоначелником Лазаром Гојковићем, обишла осмочлану породицу Петровић, где је поручила да је ова породица, која има шесторо деце, најбогатија на свету.

Подели: