Подршка Министарства оболелима од Алцхајмерове болести и њиховим породицама

Министарство за бригу о породици и демографију, поджало је пројекат  подршке породицама оболелих од деменције и формирање саветовалишта за неформалне неговатље које спроводи  Удружење “Снага пријатељства”-Амитy.

 

Ово удружење и Српско удружење за Алцхајмерову болест с Волонтерским сервисом Звездара, поводом Светског дана борбе против Алцхајмерове болести, одржало је 21. септембра конференцију за медије у Београду, на којој је указано на проблеме оболелих од деменције и поздрављена одлука Града Београда да до 2023. године, отвори дневни боравак за особе с деменцијом.

 

Мото овогодишње конференције на којој је говорила и државна секретарка  у Министарству за бригу о породици и демографију Милка Миловановић Минић, био је „Они заборављају све – ми не смемо њих“.  Она је рекла да се повећава број оних који заборављају, а које ми не смемо да заборавимо, и да је реч о проблему с којим се суочава цела породица.

 

– Приметан је раст броја оболелих од неког облика деменције и у све млађој популацији, код нас и у свету. Оваква статистика одражава се и на укупну демографску слику и демографске прилике које су у нашој земљи већ дужи низ година неповољне – изјавила је државна секретарка.

Пројекат “Подршка породицама оболелих од деменције и пилотирање Саветовалишта за неформалне неговатеље”, које је добило подршку Министарства, према њеним речима, указује на који начин је могуће пружити најцелисходнију подршку породици оболелих од деменције и обезбедити јој опстанак, а оболелом члану право на достојанствен живот.

 

На конференцији су  изнети подаци према којима Алцхајмерова болест у свету погађа од 6 до 10 одсто становништва старијег од 65 година и више од један одсто млађих. Претпоставка је да само у Београду има око 25. 000 особа са деменцијом. Велика већина оболелих живи изван здравственог и социјаног система. Тренутно, сем у Суботици, не постоји активан ниједан дневни боравак за особе са деменцијом у Србији.

Подели: