Одржана прва седница Савета за сузбијање насиља у породици

Савет за сузбијање насиља у породици одржао је данас, 13. јула, прву седницу којој  је у својству члана, испред Министарства за бригу о породици и демографију, присуствовала и  државна секретарка Милка Миловановић Минић. Реч је о телу Владе Републике Србије које прати спровођење мера предузетих на основу Закона о спречавању насиља у породици.

 

 

Саветом је председавала министарка правде Маја Поповић, која је члановима Савета представила резултате примене овог закона од његовог ступања на снагу 1. јуна 2017. године и предложила да сви чланви Савета делегирају особу за формирање Оперативног тима који ће Влади Србије поднети извештај о раду на имплементацији овог закона.

 

 

Министарка Поповић је истакла неопходност стручног усавршавања представника свих институција када је реч и сузбијању насиља у породици: јавних тужилаца, полицијских службеника, радника центара за социјални рад… Према њеним речима, неопходна је координисана, мултисекторска сарадња у заштити жртава овог вида насиља, како бисмо осигурали безбедно окружење за све чланове породице и постигли нулту толеранцију на насиље.

 

 

Према речима министарке Поповић, од кад је закон ступио на снагу, заменици јавног тужилаца поднели су 72.344 предлога за продужење хитне мере за спречавање насиља у породици, а судови у Републици Србији су  у  70.732 случаја продужили хитне мере од 30 дана.

 

 

Заменик председника Савета, министар Александар Вулин, истакао је да  жртве насиља и даље страхују од стигматизације уколико пријаве насилника. Ово је посебно карактеристично за сеоске средине. Министарство унутрашњих послова, како је истакао, ради на едукацији службеника кад је реч о изрицању хитних мера и неопходности  разумевања жртве. Према речима Вулина, полиција реагује на сваку пријаву насиља, али је неопходно прецизније дефинисати ко контролише примену изречених мера и како поступати уколико жртва, мимо институција, одржава контакт са особом којој су мере изречене.

 

 

Савету су присуствовали потпредседница Владе, министарка за рударство и енергетику и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, као и чланови Савета испред Републичког јавног тужилаштва, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства здравља, Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог као и представници Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

 

Београд, 13.07.2021.

Подели: