Одржана обука за рад у систему „Чувам те“

Министар информисања и телекомуникација, Михаило Јовановић, министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић и в.д. министра просвете, Ђорђе Милићевић присуствовали су обуци за рад у систему „Чувам те“, која је за представнике центара за социјални рад одржана у Аранђеловцу.

„Влада Републике Србије, на челу са председницом Владе Аном Брнабић, је 2021. године, пустила у рад платформу ,,Чувам те“, прву Националну платформу за превенцију и заштиту од вршњачког насиља у Србији. Ова платформа је јединствено и поуздано место где сви грађани, деца и наставници могу да се информишу и нађу одговоре и савете за различите ситуације у развоју, усмеравању и подршци деци, као и да изврше онлајн пријаву насиља. У ту сврху смо умрежили око 2.700 ентитета – све основне и средње школе, центре за социјални рад и службе социјалне заштите, полицијске станице, здравствене установе, надлежне ресорне инспекције и основна и виша јавна тужилаштва.
До сада је организовано више онлајн обука за установе образовања и васпитања, као и центре за социјални рад, а данас опет идемо корак даље и организујемо прву обуку уживо за запослене у јавним институцијама који раде на платформи како би потенцијалне пријаве још брже решавали, како би држава ефикасније деловала и спречавала сваки облик насиља“, истакао је министар Јовановић.

Министарка Кисић је истакла да Република Србија има нулту толеранцију на сваки облик насиља и да у борби против насиља сви треба да буду сложни и удружени.

Проф. др Кисић је указала на значај брзог реаговања на сваки облик насиља, у чему посебну улогу имају и центри за социјални рад, поред других надлежних државних органа.

„Безбедност деце јесте и треба да нам буде приоритет свима и зато су све наше активности усмерене ка повећању степена њихове безбедности“, рекла је Кисић и позвала центре за социјални рад да благовремено уносе све пријаве насиља на платформу „Чувам те“ и да реагују одмах по свакој пријави. Ова платформа је, како је нагласила, још један у низу корака државе којим показује да жели да заштити сваког грађанима, а посебно децу.

„Свесни смо да се кроз систем образовања преламају различити друштвени проблеми -проблеми вредносног система, породично насиље и други облици ризичног понашања, али исто тако знамо да систем образовања не може да пружи одговарајући одговор без подршке других система. Када говоримо о вршњачком насиљу, морамо нагласити да је реч о сложеном друштвеном феномену у чијој превенцији и заштити је неопходно поступање свих нас, свих надлежних система и установа, сваког појединца и целокупне заједнице“, навео је министар Милићевић.

Поводом увођења изузетно важне функционалности на платформи „Чувам те“, која је омогућила грађанима, деци, али и просветним радницима да насиље пријаве онлајн, Министарство информисања и телекомуникација, Министарство просвете, Министарство за бригу о породици и демографију и Канцеларија за информационе технологије и еУправу у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој у Србији (УНДП) организовали су прву обуку уживо за кориснике система „Чувам те“. На обуци ће присуствовати корисници система из установа васпитања и образовања и центри за социјални рад, укупно 250 учесника из целе Србије, који ће заједно са предавачима проћи све процесе и функционалне делове система како би се кроз интерактивни рад обучили да ефикасно и квалитетно решавају пријаве насиља које им пристигну.

Подели: