Одбор за права детета: Унапређена законодавна и практична подршка породици

Одбор за права детета Скупштине Републике Србије, једногласно је данас 29. јула, усвојио Информацију о раду Министарства за бригу о породици и демографију за период од априла до јуна 2021. године коју је образложо министар Радомир Ратко Дмитровић.

Министар је рекао да је Министарство активно радило на припреми Закона о  изменама и допунамa  Закона о финансијској подршци породици с децом који је на снази од 1. јула ове године. Законом су повећана издвајања за породице с децом и исправљена неправда по питању накнада за негу детета и посебну негу детета, као и према мајкама које су осигуране као пољопривреднице.

-Имамо предлоге да се финансијска давања породици с децом још повећају и Министарство ће на томе радити, али упоредо с тим неопходно је активирати све друштвене ресурсе, како бисмо дете и породицу вратили на врх лествице у систему вредности савременог човека – рекао је министар, додајући да су на врху те лествице данас углавном вредности материјалне природе: станови, аутомобили, брендирана одела.

Дмитровић се такође осврнуо и на активност Министарства у погледу унапређења стручног рада центара за социјални рад као и на пројекат „Једнаки“ које Минстарство спроводи у партнесртву с Фондациом „Ана и Владе Дивац“, а тичу се усклађивања родитељства и рада кроз увођење флексибилних облика рада.

-Кад је о овом пројекту реч, Министарство ће посебну пажњу  усмерити на начине утицаја на послодавце  да не дискриминишу жене које се одлуче да имају више деце – рекао је министар.

У периоду на који се односи Информација, Министарство је према речима Дмитровића, реализовало активну сарадњу са свим установама и инситуцијама које се, такође, баве породично-правном заштитом. Реч је о унапређењу стручног рада запослених, процедура и упутстава и различитих правилника за рад с корисницима центара за социјални рад.  Подржан је пројекат дигитализације система социјалне заштите који спроводи Министарство за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту, а с Канцеларијом УНИЦЕФ-а у Србији 26. априла, потписан је двогодишњи Програм сарадње, у чијем фокусу је сарадња у области дечјих права и подршке родитељству у првим годинама живота детета. Успостављена је сарадња са Републичким заводом за социјалну заштиту на унапређењу и усаглашавању рада у области хранитељства.

Седници Одбора присуствовало је 16 чланова и готово сви су учествовали у дискусији. Посланик Муамер Зукорлић се сагласио са ставом министра Дмитровића да је основни демографски проблем у томе што што нам деца нису више највеће богатство и да  су ниске стопе наталитета, како је рекао, етичко, духовно и културолошко питање, више него финансијско. Да би се то променило неопходан је сталан и синхронизован рад, кроз медије, културне садржаје, али и  цркву и верске заједнице, рекао је Зукорлић.

Чули су се предлози за  укидање старосне баријере кад је реч о покушајима медицински потпомогнуте оплодње, као и одлични примери добре праксе који су дали резултате, као у Книћу, например, где је после мера које су прилагођене структури локалног становништва, повећан број беба. Потпредседник Скупштине и члан Одбора Радован Тврдишић,  истакао је неопходност промовисања примера добре праксе, као вида оптимизма да  слика, ипак, може бити боља.

Председник Одбора за права детета и председник Народне Скупштине  Ивица Дачић је с обрзиром на дискусије и предлоге појединих чланова Одбора који су се могли чути на седници, а због сложености проблема демографије, предложио да се закаже тематска седница која би се односила на унапређење мера за побољшање демографских прилика у Србији.

Подели: