Обележен јубилеј 40.година рада Развојног саветовалишта Дома здравља-Земун

Државна секретарка  Министарства за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије,  Милка Миловановић Минић, присуствовала је у петак, 13. маја обележавању 40.година рада Развојног саветовалишта Дома здравља Земун.

Честитавши колективу развојног саветовалишта и директорки Дома здравља, др Александри Цветковић јубилеј, Милка Миловановић Минић се обратила речима:

“ Честитам вам овај велики јубилеј!   Радите врло одговаран и важан посао, уз сјајне резултете  стварајући услове да се свакој породици и сваком детету у њој пружи неопходна пажња и подршка током различитих изазова које са собом носе развојне потешкоће и различити развојни ризици код деце. Ви сте прва и најважнија помоћ родитељима када се суоче са различитим изазовима родитељства. Својим активностима доприносите бољим условима за живот породице а тиме укупно бољој и позитивнојој демографској слици Србије.

Министарство за бригу о породици и демографију вас препознаје као значајне ресурсе у заједници који могу допринети циљевима овог министарства а то су бољи и квалитетнији услови за живот сваке породице и сваког детета, а тиме и бољој демографској слици Србије. “

Развојна саветовалишта су посебни центри при домовима здравља и окупљају мултидисциплинарни тим који чине: педијатар, физијатар, психолог, логопед и дефектолог.

Кроз  развојна саветовалишта се прати развој деце која имају неки ризик при рођењу, било да је реч о ризичној трудноћи, генетској предиспозицији, неком урођеном недостатку, проблемима с говором и кретањем или неким другим деформитетом.

Захваљујући благовременом препознавању различитих проблема код деце и раним интервенцијама одговарајућих стручњака Развојно саветовалиште у Дому здравља Земун се може похвалити значајним податком да је за 31 годину рада имало просек деце са хендикепом од 0,63 одсто у укупном броју рођене деце регистроване у Дому здравља Земун од 32 726 рођених беба. Овај проценат је свуда у свету већи и креће се од 3-5 одсто.

Подели: