Нове законске измене ступиле на снагу – подршка женама предузетницама

Измене и допуне Закона о финансијској подршци породици са децом ступиле су данас на снагу, а министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић посетила је тим поводом модну дизајнерку Александру Јевтић, маму двоје деце, која води успешан модни студио.  

Министарка Кисић истакла је да су измене и допуне Закона о финансијској подршци породици са децом усмерене ка подршци мајкама предузетницама, чија су права када је у питању породиљско одсуство сада изједначена са правима мајки које су у радном односу.

Нове законске измене, подсетила је проф. др Кисић, омогућавају да партнери жена предузетница могу да користе право на породиљско боловање када беба напуни три месеца, а женама предузетницама је омогућено да користе породиљско одсуство у трајању од две године када роде треће и свако наредно дете.

„Желели смо превасходно да изједначимо права жена предузетница са правима жена које су у радном односу када је у питању породиљско одсуство и надамо се да ће ове измене да буду мотив предузетницама да покрену своје бизнисе и тиме дају финансијски подстрек својим породицама и да имају што више деце“, навела је Кисић и додала да је Александра Јевтић одличан пример како могу да се ускладе каријера и родитељство.

„Ово је најлепша слика Србије, видети успешне младе људе, видети породицу пуну љубави и надамо се да ће бити све више оваквих слика у Србији, а држава је ту да подржи родитеље, а све са циљем да нас буде што више“, поручила је Кисић.

Александра Јевтић рекла је да ју је промена Закона о финансијској подршци породици са децом веома обрадовала, јер нове законске измене представљају велику подршку женама предузетницама.

„Ово је веома лепа вест, с обзиром да послови жена предузетница не могу у пуном капацитету да функционишу када одемо на породиљско боловање. Сада је могуће да и тате ускоче и користе породиљско боловање“, рекла је Јевтић.

Подели: