Мултидисциплинарним и стратешким приступом против родно заснованог насиља

Састанку управног одбора заједничког пројекта „Интегрисани одговор на насиље над женама и девојчицама у Србији“ испред  Министарства за бригу о породици и демографију, присуствовала је државна секретарка, Милка Миловановић Минић.

 

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, рекла је на, да је борба против насиља над женама и девојчицама приоритет Координационог тела, самим тим и Владе Србије, и истакла да је, поред сарадње државних институција и цивилног сектора, важно да се читаво друштво укључи у решавање овог проблема.

 

Након уводних обраћања проф.др Зоране Михајловић, Франсин Пикап, сталне представнице Програма УН за развој у Србији и Карин Мекдоналд, шефице Одељења за развојну сарадњу Амбасаде Шведске, државна секретарка Милка Миловановић Мнић се укључила у планирану дискусију.

 

Упознала је председницу Координационог тела, чланове одбора и представнике донатора са активностима које је спровело министарство током свог једноипогодишњег мандата у циљу смањења општег степена насиља као И родно заснованог насиља.

 

“Током обилизака око 140 локалних самоуправа анализирали смо и опсервирали различите проблеме који су допринели лошој демографској слици међу којима и индикаторе насиља и локалне ресурсе за адекватну превенцију, препознавање и правовремено реаговање да до насиља не дође и да се оно спречи. Кроз своје активности у оквиру Савета за права детета којим председава ресорни министар Дмитровић као и кроз медијску активност и рад на унапрерђењу Породичног закона, изради Општег протокола за заштиту деце од насиља слали смо јасне поруке и сигнале о томе да насиље захтева интегрисани одговор друштва, уз учешће свих актера локалне заједнице  од полиције, тужилаштва, школе, центара за социјални рад и домова здравља до укључивања невладиног сектора како би имали мултидисциплинарни приступ и како би сви заједно креирали амбијент ненасиља и послали јасно упозорење починиоцима да је одговор Србије на насиље нулта толеранција и апсолутна санкција. Предложили смо забрану физичког кажњавања и укидање могућности склапања дечијих бракова”.

 

Милка Миловановић Минић је најавила обуке које крећу почетком јуна – месеца родитељства  за 280 професионалаца  запослених у социјалној заштити за саветодавни рад са родитељима које ће се спроводити у партнерству са УНИЦЕФОМ.

 

“Средином јуна организоваћемо свечано потписивање 28 уговора са локалним самоуправама за спровођење програма Подстицајно родитељство уз подршку Владе Репубилке Србије и  Уницефа што значи да ће се од јуна укупно у 33 општине спроводити интегрисани модел подршке родитељима и породици ослоњен на три система здравства, образовања и социјалне заштите.

 

Циљ је да подстичемо позитивно родитељство и да помогнемо  родитељима да развијају позитивне праксе у васпитању деце јер се насилник не постаје рођењем,  насиље се учи и наслини обрасци се преузимају из породице и преносе даље – закључила је државна секретарка Милка Миловановић Минић.

 

Циљ пројекта који заједно спроводе Влада Србије, УНДП, UN Women, УНИЦЕФ, УНФПА уз подршку Владе Шведске, јесте унапређење стратешких оквира за заштиту жена и девојчица, да пружи подршку жртвама насиља, информише јавност о проблему насиља и смањивање толеранције, као и да ојача систем превенције и механизме помоћи женама које су преживеле насиље.

Подели: