Министарка Кисић у Техерану о популационим мерама Србије

Министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић разговарала је у Техерану са потпредседницом Исламске Републике Иран за питања жена и породице Ензих Кхазали о мерама популационе политике које се примењују у Србији и у Ирану, а у циљу побољшања демографске слике обе земље.

Министарка Кисић и потпредседница Кхазали су се сагласиле да су и у Србији, као и Ирану, породице изузетно важне и да оне представљају стуб развоја и напретка друштва.

Представљајући мере популационе политике које Србија примењује, министарка Кисић је истакла да те мере почињу да дају добре резултате.

„Све наше активности које смо спроводили у последње време су почеле да дају ефекте. Као што се пад укупног броја становника и смањење броја новорођене деце није десио од јуче, већ траје више деценија, свесни смо да је за резултате којима тежимо исто потребно време. Охрабрујуће је што је заустављен силазни тренд пада укупног броја новорођене деце“, рекла је Кисић.

Проф. др Кисић је истакла да је финансијска подршка породицама са децом у Србији никада већа, а да се тим средствима, поред осталог, финансирају субвенције за мајке за куповину прве некретнине, као и пројекти подршке породицама и деци у локалним самоуправама, попут изградње дечијих игралишта, адаптације предшколских установа, набавку бесплатних уџбеника.

Потпредседница Исламске Републике Иран за питања жена и породице Ензих Кхазали изразила је велику захвалност на посети министарке Кисић и истакла да је размена знања, искустава, примера добре праксе од великог значаја, јер подршка и развој породицама су једни од приоритета за обе земље.

Потпредседница Кхазали представила је мере популационе политике своје земље и указала да и Исламска Република Иран даје подршку породицама у виду субвенција за куповину кућа, станова и земље, као и да сви парови који ступе у брак добијају финансијску подршку.

На састанку је договорено потписивање Меморандума о сарадњи, који би био још једна потврда традиционално добрих односа Републике Србије и Исламске Републике Иран.

Министарка Кисић је у Техерану разговарала и са министром образовања Исламске Републике Иран др Резом Морад Сахраијем. Том приликом је посебно истакнут значај образовања и едукације жена које представљају стуб развоја и напретка својих породица, а самим тим и читавог друштва

Министарка Кисић је навела да су односи Србије и Ирана традиционално добри, а тој земљи је захвалила на принципијелној подршци по питању непризнавања независности Косова и Метохије.

Подели: