Министарка Кисић са представницима УНФПА о даљој сарадњи

Досадашња сарадња Републике Србије и Популационог фонда Уједињених нација (УНФПА) била је веома успешна, а у наредном периоду очекују се резултати заједничког рада на изради новог стратешког оквира у области старења и репродуктивног здравља, истакла је министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић на састанку са регионалном директорком УНФПА за Источну Европу и Централну Азију Флоренс Бауер и директором овог фонда за Србију Џоном Кенедијем Мосотијем.

УНФПА Министарству за бригу о породици и демографију пружа подршку у припремним активностима за израду нове Националне стратегије о старењу, чије доношење  представља један од стратешких циљева Министарства, навела је Кисић и додала да ће основни циљ овог стратешког документа бити стварање услова за даље унапређење положаја старијих особа у Србији.

Министарка Кисић је представнике УНФПА упознала са резултатима истраживања које је спровело Министарство за бригу о породици и демографију у погледу ставова младих о браку и породици и о репродуктивном здрављу. Према речима Кисић, резултати истраживања и мишљења младих биће основа за доношење даљих мера и политика.

Министарство за бригу о породици и демографију инцирало је припремне активности за израду свеобухватне Националне стратегије очувања и унапређења сексуалног и репродуктивног здравља, а подршка УНФПА биће од великог значаја у том процесу, навела је Кисић.

Директорка Бауер изјавила је саучешће Републици Србији поводом трагедија у којој су страдала деца и млади и истакла спремност УНФПА да помогне, нарочито у смислу подршке менталном здрављу.

Директорка УНФПА је изразила задовољство што Министарство препознаје значај младих и њихових ставова, наводећи да резултати спроведених истраживања показаују да је сарадња УНФПА и Министарства на правом путу.

Бауер је позвала министарку Кисић да резултате ових истраживања презентује у Женеви у октобру ове године, на припремном састанаку за обележавање 30 година од прве конференције о  становништву и развоју, која је одржана 1994. у Каиру.

Подели: