Министарка Кисић са амбасадором Јапана Имамуром о унапређењу демографске слике

Министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић разговарала је са новоименованим амбасадором Јапана у Републици Србији Акиром Имамуром о демографски кретањима, као и о популационим мерама које спроводе Србија и Јапан.

Министарка Кисић је навела да Република Србија претходних неколико година улаже велике напоре у циљу унапређења демографске слике и истакла да све спроведене пронаталитетне мере почињу да дају резултате, као и да је стопа фертилитета, у односу на претходне године, порасла и сада износи 1,63. Нагласила је и да је Србија једина земља на Балкану која је зауставила тренд пада броја новорођених.

Проф. др Кисић је изразила задовољство што је усвојена Стратегија активног и здравог старења у Републици Србији, која за циљ има унапређење квалитета живота старијих грађана.

Амбасадор Јапана Акира Имамура указао је да је један од приоритета рада Владе Јапана такође побољшање демографске слике, као и подстицање младих да оснивају своје породице.

Похвалио је Србију што има посебно Министарство које се бави бригом о породици и све кораке које је наша држава спровела када је у питању побољшање демографске слике. Истакао је да је почетком године и у Јапану формирана Агенција за породицу и децу у оквиру Владе.

Министарка Кисић и амбасадор Имамура сагласили су се да су размена искустава обе земља у области популационе политике, без обзира на географску удаљеност, веома значајна.

Подели: