Министарка Кисић посетила општину Деспотовац

Министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић посетила је општину Деспотовац, где је са председником општине Златком Марјановићем разговарала о ситуацији на том подручју после поплава и посетила породицу Стојановић у селу Милива.

Министарка Кисић је навела да је Деспотовац једна од локалних самоуправа у Србији које су задесиле поплаве услед којих је дошло до значајних оштећења и да ће Влада Србије предузети све мере да та оштећења врло брзо буду санирана.

Председник општине Деспотовац Златко Марјановић захвалио је Влади Србије на брзој реакцији у свим подручјима која су била погођена поплавама, наводећи да становницима те општине веома значи свака подршка и помоћ у брзом санирању последица. Највећи проблем за општину Деспотовац, како је навео, је што се срушио мост на реци Ресави, због чега је цело једно насеље одсечено од остатка града.

Министарка Кисић и председник Марјановић разговарали су и о пронаталитетним мерама које се примењују у тој општини, а која је, према речима Кисић, пример добре праксе када је у питању подршка породицама са децом.

Председник Марјановић је навео да та општина, поред осталог, од 2018. године за свако треће и наредно дете уплаћује по 10.000 динара сваког месеца до седме године, да за свако прворођено дете исплаћује 15.000 динара, као и да обезбеђује бесплатне уџбенике и бесплатан вртић за свако треће и наредно дете, бесплатан превоз за ученике основних и средњих школа.

Министарка Кисић је са председником општине посетила породицу Стојановић у селу Милива, која има троје деце и која се бави пољопривредом. Проф. др Кисић је рекла да је данас велики изазов ускладити родитељство и све друге обавезе, а да је породица Стојановић прави пример да је то могуће, с обзиром на бројне обавезе које узгајање жита и припрема за производњу поврћа захтевају.

Министарка Кисић је истакла да ће Министарство за бригу о породици и демографију помоћи овој породици у набавци пластеника, а у циљу проширења производних капацитета.

Подели: