Министарка Кисић: Поносна на оно што је до сада урађено

Министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић представила је на седници скупштинског Одбора за здравље и породицу извештаје о раду Министарства за бригу о породици и демографују од формирања Владе Србије до 31. марта ове године.

„Поносна сам на оно што смо до сада урадили и на оно што тек планирамо да урадимо. За ово кратко време смо остварили све што смо зацртали“, истакла је Кисић.

Проф. др Кисић је навела да су, поред осталог, формирани савети за права детета, за међугенерацијску сарадњу и солидарност и за питања старости и старења, да је донета нова Уредба о додели субвенција мајкама за куповину прве некретнине, да су израђене измене Закона о финансијској подршци породици са децом, чији је циљ подршка женама предузетницама, као и Преднацрт Породичног закона, о којем ће ускоро бити покренута јавна расправа.

Како је додала, од 1. јануара 2023. године усклађени су износи родитељског додатка, паушала за набавку опреме за дете и дечијег додатка у складу са кретањем индекса потрошачких цена.

Министарка Кисић је најавила и да ће бити покренут низ мера у циљу подршке хранитељству, а у складу са Стратегијом деинституционализације и развоја услуга социјалне заштите у заједници, која предвиђа да што мањи број деце буде смештан у установе социјалне заштите.

Проф. др Кисић је навела да су завршена два национална истраживања које је спровело Министарство за бригу о породици и демографију – о ставовима младих о репродуктивном здрављу и о породици и браку, а на основу чијих очекивања ће бити креиране даље мере.

Говорећи о броју рођене деце, министарка Кисић је навела да је од краја прошле године присутан тренд пораста броја рођених беба, што охрабрује.

Одбор за здравље и породицу усвојио је извештаје о раду Министарства за бригу о породици и демографију.

Подели: